Prachtige #web20indeklas : leerlingen maken instructievideo´s

Een nieuw verschijnsel in het onderwijs is de zogenaamde ´flipped classroom´. Hierbij luisteren en kijken de leerlingen eerst thuis naar de uitleg en vervolgens is er in de klas tijd voor het stellen van vragen, het dieper ingaan op de stof, samenwerken in groepen, doen van onderzoek en creatief bezig met de stof. Meer informatie hierover en links zijn ook op de wiki  flipping the classroom en op de volgende blogpost te vinden. Een belangrijk onderdeel van de ´flipped classroom´ is het beschikbaar zijn, of het maken, van geschikte instructie video´s. Het geheel is dan ook begonnen met Sal Khan die de Khan Academy is gestart, waar inmiddels een collectie van 2400 video´s beschikbaar is. Een TED-talk van Sal Khan over zijn idee staat onderaan deze post.

Het gaat mij hier nu vooral echter om een andere ontwikkeling, namelijk leerlingen die de instructie video´s maken! Ik kwam het volgende tegen via twitter op de blog van Mind/Shift: ´Move Over, Sal Khan: Sixth-Graders Create Their Own Math Video´s´. In mijn ogen een geweldig mooi voorbeeld van wat er tegenwoordig mogelijk is, en dat ik voor mijzelf #web20indeklas gedoopt heb.

Het begon met een vraag van een leerling, die een docent, Eric Marcos van de Lincoln Middle School in Santa Monica, California, beantwoordde middels een video. Hierna is het uitgegroeid tot leerlingen die vragen van andere leerlingen beantwoorden met video´s. Hiervoor hebben de leerlingen leren werken met web 2.0 tools zoals Windows Journal, Jing, TuxPaint, OneNote, and Contagious Studio om deze te kunnen maken. Dit alles heeft uiteindelijk geleidt tot MathTrain.TV, een internationaal bekend fenomeen. Ze hebben inmiddels een website, een podcast en een app voor de iPhone en de iPad! O ja, sixth-grade wil zeggen groep 8!

Voor docenten die dit zelf ook zouden willen gaan doen heeft Eric Marcos een aantal screencasts gemaakt over het maken van screencasts die uitleggen hoe zijn klas de verschillende tools voor de video´s heeft gebruikt. Voorwaar een mooie uitdaging! In ieder geval een stimulerend voorbeeld.

De volgende grappige video laat kort zien hoe het allemaal werkt.

En de TED-talk ´Let´s use video to reinvent education´ van Sal Khan.

Advertenties

5 Responses to Prachtige #web20indeklas : leerlingen maken instructievideo´s

  1. jasper bloemsma schreef:

    Vanmorgen zei ik tegen mijn vrouw hoe geweldig het zou zijn als mijn leerlingen zelf instructievideo’s zouden maken. Leuk om gelijk respons te krijgen vanuit deze hoek. Nu nog alle technische zaken voor elkaar krijgen en dat blijkt toch elke keer weer een probleem in het basisonderwijs.

  2. […] background-position: 50% 0px; background-color:#222222; background-repeat : no-repeat; } fdroog.wordpress.com – Today, 11:46 […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: