Leg het uit met een video. Top 5 screencast tools.

Uitleggen en toelichten hoe (nieuwe) software, applicaties of andere web 2.0 tools werken kan een hele uitdaging als dit ´live´moet. Een alternatief hiervoor is het vooraf maken van screenshots of een screencast. Een screencast is niets meer dan een video van wat er gebeurt op een computerscherm. Een voordeel voor leerlingen is dat zij de uitleg nog eens kunnen herhalen en op hun eigen tempo kunnen werken. Een voordeel voor de docent is dat dezelfde uitleg voor verschillende groepen gebruikt kan worden, en bewaard. Je kunt de leerlingen ook betrekken bij het maken van de screencasts of ze als opdracht een screencast laten maken van hun favoriete software programma of website. Leren uitleggen is altijd een mooi leerdoel voor leerlingen.

Er zijn heel wat mogelijkheden om screencasts te maken en de beste van de beschikbare gratis online tools voor het maken van screencasts en screen shots zijn onlangs op een rijtje gezet door Richard Byrne.

1. Met Jing kun je zowel screenshots maken die je van opmerkingen kunt voorzien als screencasts. Je kunt het hele scherm selecteren of delen. Na de selectie kun je op het gekozen gebied tekst typen, pijlen toevoegen en delen arceren. Als je een video wilt opnemen hoef je alleen op de record button te klikken en kun je met praten beginnen. Via een gratis account kun je de screenshots en screencasts online opslaan. In de betaalde versie kun je de video´s op maat maken en direct naar YouTube uploaden. Jing heeft een hele coole desktop link en is alleen daardoor al het testen waard.

2. Screenpresso is een screen capture programma voor Windows. Het heeft alle eigenschappen die je in de meeste programma´s vindt, zoals het aanpassen van het formaat en het format en de mogelijkheid om tekst toe te voegen. Een extra optie van Screenpresso is dat het hiermee mogelijk is om verschillende screenshots aan elkaar te plakken. Dit betekent dat je door je screenshot kunt scrollen en dit kan een voordeel zijn bij toelichten van grote webpagina´s die niet op één screenshot passen.

3. Screencast-o-Matic is een hele mooie nieuwe en uitgebreide on-line service voor het maken van screencasts. Je start door naar de site te gaan en simpel op de ´Start recording´button te klikken. Verschillende formaten en formats zijn in te stellen en ook de audio kan worden ingesteld. Opname via de webcam is eveneens mogelijk. De video kun je downloaden naar je computer of uploaden naar YouTube. Als je een account hebt aangemaakt kun je hem ook op de site van Screencast-o-Matic plaatsen. In de betaalde versie is ook editen van je video mogelijk.

4. Screenr is een eenvoudige  on-line service voor het maken van screencasts. Je hoeft niet bij Screenr zelf te registreren maar hebt wel een Twitter account nodig om je opnames te kunnen bewaren. Je kunt je screencasts downloaden naar je computer. Je kunt ze ook direct naar Twitter of YouTube uploaden.

5. Awesome Screenshot is een add-on voor je browser (Chrome, Firefox, Safari) waarmee je screenshots kunt vastleggen, van commentaar voorzien en delen. Na installatie is Awesome Screenshot gemakkelijk te activeren vanuit de browser. Je kunt stukken tekst selecteren, vierkanten tekenen, informatie ´vaag´maken en tekst toevoegen. Als je klaar bent kun je de screenshot opslaan op je computer of delen via de unieke url die is aangemaakt.

Advertenties

12 Responses to Leg het uit met een video. Top 5 screencast tools.

 1. Uilke de Vries schreef:

  Screentoaster mag absoluut niet ontbreken! Online, dus platform onafhankelijk, en ideaal in combinatie met een elo voor publicatie. Een filmpje werkt meestal beter dan tekst (er wordt niet gelezen…).

 2. fransdroog schreef:

  De ScreenToaster site is momenteel niet beschikbaar. Er komt een mededeling dat ze overgestapt zijn naar een andere server en dat de inhoud nog moet verschijnen. Ik zal af en toe kijken en als de site weer beschikbaar is hem toevoegen. De informatie er over is veelbelovend.

 3. Uilke de Vries schreef:

  Hier heb ik dus een probleem, niet zo handig dus. Het lijkt er op dat Screentoaster niet meer bestaat. Dit gerucht ging in 2010 ook al eens, toen bleef het in de lucht. Ben bang dat dit nu niet het geval is. Zoeken naar een online, en dus platformonafhankelijk alternatief. Erg jammer, het werkte vlekkeloos…

  • fransdroog schreef:

   Ik ben iets vergelijkbaars eerder tegengekomen met ScreenJelly, helaas. Ik denk dat voor jou Screencast-o-Matic een prima alternatief is. Dit is ook online en platformonafhankelijk.

 4. […] Leg het uit met een video. Top 5 screencast tools. « Droog's Uitleggen en toelichten hoe (nieuwe) software, applicaties of andere web 2.0 tools werken kan een hele uitdaging als dit ´live´moet. Een alternatief hiervoor is het vooraf maken van screenshots of een screencast. Source: fdroog.wordpress.com […]

 5. […] Uitleggen en toelichten hoe (nieuwe) software, applicaties of andere web 2.0 tools werken kan een hele uitdaging als dit ´live´moet. Een alternatief hiervoor is het vooraf maken van screenshots of …  […]

 6. […] Leg het uit met een video. Top 5 screencast tools volgens Frans Droog […]

 7. […] kun je een plugin aan Chrome toevoegen en vanuit je browser opnemen. Frans Droog zet nog meer screencasting tools op een […]

 8. […] heb ik bij hem even gepolst of hij met zijn ervaring dacht dat ik studenten screencasts kan laten maken waarbij ze in excell aan medestudenten uitleggen hoe de opgave gemaakt dient te […]

 9. Jeroen schreef:

  Mooie lijst, Screenr is er helaas mee gestopt vorig jaar. Hier vind je nog wat andere gratis screencast tools. http://www.gratissoftware.nu/gratis-pc-screen-recorder-software.php

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: