Top 12 manieren om leerlingen te motiveren

(de meeste) Leerlingen leven in het nu en hebben een korte spanningsboog, zeker aan het begin van een nieuw schooljaar. Docenten hebben de mogelijkheid en het vermogen om leerlingen te motiveren. Dat gebeurt in de klas, op het moment dat ze er zijn. Hier een lijst met tips hoe je dat als docent zou kunnen doen. Echt zo´n lijst waarvan je bij een aantal punten, misschien wel de meeste, denkt ´dat weet ik toch wel´. Maar het gaat er in het leven niet om wat je weet, maar wat je doet. Dus, als aansporing om het te gaan doen dit jaar:

1. Geef leerlingen complimenten. Doe dit telkens als ze iets goed doen, iets groots of iets kleins.

2. Verwacht kwaliteit. Zet een hoge, maar haalbare standaard. Vertel leerlingen wat je van ze verwacht, op de korte en op de langere termijn. Vier het als de doelen zijn bereikt.

3. Wees ´besmettelijk´ enthousiast. Laat zien dat je enthousiast bent over een onderwerp. Gebruik geschikte, concrete voorbeelden bij je uitleg.

4. Varieer. Gebruik (zoveel mogelijk) verschillende methoden en stijlen om zoveel mogelijk leerlingen te bereiken. Lezen, luisteren, kijken, doen. Boek, video, activiteit.

5. Geef leerlingen taken in de klas. Dit betrekt ze bij jouw klas en jouw les. Afhankelijk van je situatie kan dit van alles zijn: absenten opschrijven, bord schoonmaken, stoelen aanschuiven, toetsen ophalen, planten water geven, klasblog bijwerken, huiswerkwijzer bijwerken, koffie halen :-).

6. Geef leerlingen (een beetje) controle. Door leerlingen mede-eigenaar te maken van wat er in de les gebeurt raken ze meer betrokken. Vraag ze welke onderwerpen ze het meest interessant vinden, waar ze meer van willen weten, welke methode´s hen het best bevallen. Bespreek de resultaten en hoe deze in te voeren in de les. Voer ze ook in.

7. Creëer open lessen. Wijs een aantal lessen aan die door de leerlingen gevuld mogen worden met betrekking tot vorm en inhoud. Dit kan zijn een spel, video, presentaties. Hierdoor worden leerlingen geactiveerd en, mede-verantwoordelijk. Dit zou als beloning voor goede en actieve leerlingen gebruikt kunnen worden.

8. Betrek het leven van leerlingen in je lessen. Leerlingen zijn meer betrokken als zij het verband zien tussen lessen en het echte leven. Zoek geschikte voorbeelden uit het nieuws, muziek, famielie, hun hobbies.

9. Hou verbeteringen bij. Herinner leerlingen er aan dat zij zich constant aan het verbeteren zijn, ook al lijken de stapjes soms klein. Laat ze dit zien door gegevens door het jaar heen te vergelijken. Geef ze vertrouwen. Gebruik hiervoor eventueel ook zelf-evaluatie formulieren.

10. Beloon positief gedrag buiten de klas. Activeer leerlingen om bij te dragen aan de school en de gemeenschap door dit te benoemen en te belonen. Hulp bij Open Dagen, steunles aan jongere leerlingen, activiteiten in (sport)verenigingen, organisatie van of bijdrage aan goede-doelen activiteiten, vrijwilligerswerk. Laat ze hier ook over vertellen.

11. Organiseer excursies en uitjes. Het vooruitzicht op en het beleven van activiteiten buiten het klaslokaal werken stimulerend. Naar een museum, een bedrijf, een film,de natuur in. Ook hier kun je de leerlingen er weer bij betrekken. 

12. Wees creatief. Denk niet dat iets niet kan maar pas je wensen aan bij de mogelijkheden. Voor elk vak is er een open les te verzinnen, een onverwachte activiteit, een excursie. Laat leerlingen je hier bij helpen.

En als extraatje dan toch ook nog deze:

13. Hou jongens en meisjes gescheiden. Naar aanleiding van de nu lopende discussie in onderwijswereld deze er ook maar bij gezet. Ik ga dit overigens zelf zeker niet doen :-).  Het is niet voor niets nummer 13 in een top 12.

Deze blogpost is geschreven naar aanleiding van een aantal notities in mijn Wunderlist en een tweet die verwees naar een post op Hubtech, die daar op wonderbaarlijke wijze bij aansluit. 

Ook voor mij geldt: doen dus.

Advertenties

7 Responses to Top 12 manieren om leerlingen te motiveren

 1. Yvonne Kleefkens schreef:

  Tip bij tip 1, doe het op de Leren Leren manier (Dweck e.a.). geef concrete complimenten over de aanpak, inzet. Zie ook http://lq.sxills.nl/php/feedbackoo.php voor PO, maar geldt eigenlijk voor iedereen. En http://www.brainology.us/webnav/whatismindset.aspx

  • fransdroog schreef:

   Dank voor je toevoeging. Het is Inderdaad belangrijk dat de complimenten duidelijk en gericht zijn, zodat zij het beoogde effect bereiken. Dank ook voor de toelichtende links hierover, zij waren mij onbekend.

 2. Punt 10 zou mooi passen binnen de Maatschappelijke stage.
  Verder een zeer goed lijstje. Zou in de (digitale?) agenda van iedere docent als spiekbriefje moeten zitten 😉

  • fransdroog schreef:

   Dank voor de vleiende reactie. Voor uitvoering van de motiverende tips zou een regelmatige herinnering er aan, zeker handig zijn. Zal het proberen te onthouden en proberen er wat mee te doen. Maatschappelijke stage kan zeker een mooi voorbeeld zijn van waar tip 10 kan worden toegepast.

 3. […] Eerdere posts op dit blog over motivatie van leerlingen: 1. Top 12 manieren om leerlingen te motiveren […]

 4. avlove schreef:

  Ik vind punt 13 misschien wel een van de belangrijke tips. Iedereen die leerling is geweest weet dat het tegenovergesteld geslacht heel erg afleidend. Dit merk je zelf of je ziet het aan veel van je klasgenoten. Er is constant een drang om je zelf te aten zien aan het andere geslacht. Of dat nou grappen is, hard lachen, hard praten of andere onnodige dingen.

 5. lerenhoezo schreef:

  Dit is op Leren.Hoe?Zo! herblogden reageerde:
  Ik reblogde eerder al de blogpost “Hoe willen leerlingen gemotiveerd worden” (https://fdroog.wordpress.com/2013/09/28/hoe-willen-leerlingen-gemotiveerd-worden/). Deze tips vormen een mooie en waardevolle aanvulling!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: