Digitaal samenwerken 2. Live online.

In een eerdere blogpost over digitaal samenwerken zijn een aantal screencasting tools genoemd. Het kan ook nuttig, of nodig, om live online te kunnen samenwerken. Hiervoor bestaan ook een aantal gratis web2.0 tools. Deze zijn mooi bijeen gezet in een bijdrage van Richard Byrne in het ´School Library Journal´.

Via Join.me kunnen computerschermen gedeeld worden. Dit kan zowel met Windows als met Mac computers. Na het programma gedownload te hebben kun je met iedereen je scherm delen. Hiervoor moet je de bijgeleverde code doorgeven aan degene met wie je wilt delen. Er is dan tegelijkertijd een chat mogelijkheid. Join.me is erg geschikt om leerlingen een demonstratie te geven of collega´s de achtereenvolgende stappen van een programma te laten zien. Join.me kan ook gebruikt worden voor virtuele presentaties. Het gratis Join.me is een lichte versie van het betaalde Log Me In, dat veel meer mogelijkheden bezit.

Van de hier genoemde tools biedt Big Marker de meeste mogelijkheden. Je kunt het gebruiken voor online lesgeven, maar ook voor brainstorm sessies en andere presentaties. Je kunt er voor kiezen om een gesloten of een open ruimte aan te maken. In een gesloten ruimte krijgen de deelnemers een password, in een open ruimte kan iedereen mee doen. Wanneer de bijeenkomst gestart is kunnen schermen gedeeld worden en kan er gechat worden via tekst of audio. Je kunt ook via een webcam jezelf zichtbaar maken. In de aangemaakte ruimte is een whiteboard aanwezig waarop geschreven en getekend kan worden. Degene die de ruime in  Big Marker heeft aangemaakt kan bepalen wie er hoorbaar of zichtbaar is in de chats.

Vyew heeft de mogelijkheid om inhoud te delen, te annoteren en hierover te discussiëren met de deelnemers aan de ruimte. Je kunt zowel documenten als presentaties uploaden. Op een whiteboard kan geschreven en getekend worden. Er is ook de mogelijkheid tot het delen van je computerscherm met de deelnemers. Er kan zowel via tekst als audio worden gechat. Het is bij Vyew niet nodig om iets te downloaden en er kunnen tot 20 deelnemers gratis mee doen. In de gratis versie van Vyew zijn wel advertenties aanwezig, dus als je hier van af wilt zul je de betaalde versie moeten gaan gebruiken.

Scribblar is een eenvoudige service, gericht op creatief samenwerken. Gebruikers kunnen tekeningen en afbeeldingen uploaden en bewerken. Er is ook een mogelijkheid om formules te gebruiken op het whiteboard. Commentaar leveren kan via de tekst of audio in  één van de twee hiervoor aanwezige sidebars. Er is bij Scribblar geen mogelijkheid om computerschermen te delen.

Zipcast is een service waarmee online presentaties worden gehouden. Presentaties kunnen worden gedeeld en er kan via audio worden gecommuniceerd. Er is een pagina voor de deelnemers om op elkaar te reageren. Zipcast is van dezelfde makers als het bekende Slideshare. De presentaties binnen Zipcast kunnen privé of publiek worden gemaakt. In de gratis versie zijn advertenties aanwezig.

Hoewel ik de hier genoemde tools wel heb bekeken, heb ik er zelf (nog) geen ervaringen mee. Ik ben dus erg benieuwd naar ervaringen van gebruikers.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: