Top 9 manieren om leerlingen wakker te krijgen

touwtjespringenHet overkomt iedere docent wel eens. Leerlingen zitten het eerste uur opzichtig te gapen, te staren, met hun mond open, met hun hoofd voorover. Ze zijn er duidelijk nog niet bij. Het kan ook aan het eind van de dag voorkomen als ze volgepropt zijn, of op onverklaarbare wijze ook wel eens zo maar midden op dag. Er zijn gewoon van die lessen waar de aandacht wat lastiger te trekken is of vast te houden. Wat kun je hier aan doen? Hier zijn wat suggesties.

1. Laat ze fysiek actief worden. Laat ze 10x opdrukken of 20x spreidsprongen doen of 30x door hun knieën zakken met hun armen recht voor zich.

2. Laat de leerling die een vraag beantwoord heeft aangeven welke de volgende leerling is die een antwoord moet geven.

3. Plak Post-It papiertjes met vragen onder een aantal willekeurig gekozen bankjes. Laat ze zoeken naar de Post-Its wanneer het tijd is om vragen te stellen en laat ze deze oplezen.

4. Laat een bekende filmster, artiest of cartoon karakter op willekeurige plaatsen verrassend in een presentatie opduiken. Kan in powerpoint, prezi, digibord software. Tom Cruise? Bruno Mars? Roadrunner? De Daltons?de daltons

5. Plak komische stripjes of tekeningen op schriftelijk uitgedeelde opdrachten of toetsen. Sigmund? Loesje? Fokke en Sukke? De Daltons?

6. Laat leerlingen hun pen op de grond laten vallen als ze klaar zijn met hun opdracht. Erg verrassend!

7. Laat leerlingen door de klas lopen terwijl er een leuk muziekje speelt en samenwerken met degene naast wie ze toevallig staan als de muziek stopt. James Bond 007? Pirates of the Carribean?

8. Geef ze een woord. Schrijf een geschikt werkwoord op een A3 papier of een stuk karton en verpak dit als een cadeau. Laat de leerlingen 20 vragen stellen om achter het woord te komen. Licht toe waarom dit woord zo belangrijk is om in je vocabulaire te hebben.

9. Laat een paar leerlingen aan het begin van de les een verhaal vertellen over iets bijzonders dat het afgelopen weekend is gebeurd of dat zij het komende weekend gaan doen.

Natuurlijk zijn er veel meer ideeën dan deze negen om leerlingen bij de les te krijgen en te houden. Ik zou ze graag van jullie horen!

Dit bericht is geschreven als een resultaat van mijn wens om mijn repertoire om leerlingen bij de les te krijgen en te houden uit te breiden. Deze wens is actueel geworden door de start op een nieuwe school, het Wolfert Lyceum, een Dalton school, waar van leerlingen een bepaalde instelling wordt verwacht die iets anders is dan mijn eerdere ervaringen. Dit bericht maakt dankbaar gebruik van een blogpost van Michelle Doman over dit onderwerp.

Advertenties

2 Responses to Top 9 manieren om leerlingen wakker te krijgen

  1. Jan Kok schreef:

    Een mooi rijtje. Ook ik wil wel meer manieren horen…

  2. fransdroog schreef:

    Dank voor je reactie. Ik blijf ook benieuwd. Er moeten zeker toch meer manieren zijn!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: