Zooming presentatie en MindMap tool Popplet in #BoekTweePuntNul en verder (#in #fb)

Het is inmiddels al weer een week geleden dat BoekTweePuntNul is uitgekomen. Een boek waarin 125 social media + web 2.0 applicaties en webtools worden besproken. Ik heb daarvoor onderstaande bijdrage over Popplet mogen schrijven. Eén van de vele leuke gevolgen hiervan is dat ik op de 21e i&i conferentie op 23 en 24 november ook een presentatie zal gaan geven over het werken met Popplet in het ICT-café dat speciaal gewijd is aan BoekTweePuntNul. Er zullen in het ICT-café 14 bijdragen uit het boek gepresenteerd worden en dit vormt dus een hele mooie kans om snel en actief kennis mee te maken met deze social media + web 2.0 applicaties en webtools.

Popplet

Wat is Popplet en wat kun je ermee. Popplet is een online grafische organisator. Popplet lijkt op een digitaal prikbord als Wallwisher , maar ook op een presentatie tool als Prezi. Met Popplet kun je, na gratis registratie, een prikbord met multimedia-‘sticky notes’ maken dat je kunt delen met anderen. De ‘sticky note’ wordt Popple genoemd en is een kader dat je maakt door ergens op het scherm te dubbelklikken. De popples kunnen naast tekst of tekeningen ook plaatjes of video bevatten van Flickr, Facebook, Amazon, Google Maps of Youtube. Er kunnen ook  afbeeldingen van je eigen computer worden ingevoegd. Van de popples kan heel eenvoudig een mindmap gemaakt worden door ze aan elkaar te koppelen. Hiervoor hebben de popples kleine cirkeltjes aan elke kant die je kunt verslepen en verbinden. De popples kunnen naar eigen inzicht overal op het canvas geplaatst worden. Door de popples te nummeren ontstaat op eenvoudige wijze een presentatie. Tijdens het afspelen van de presentatie wordt er steeds ingezoomd op de betreffende popple op een manier die vergelijkbaar is met die van Prezi. Je kunt als gebruiker zoveel popplets maken als je wilt en je kunt anderen uitnodigen om met jou aan dezelfde popplet te werken. De bijdrage van de individuele gebruiker is duidelijk herkenbaar. Als je de popplets publiek maakt, zijn ze ook te plaatsen (embedden) op een blog of website.

Ontstaansgeschiedenis Popplet. Popplet is een product van Notion Inc. Notion is in 2009 opgericht door Jared Schiffman, Albert Lee en Phillip Tiongson. De eerste testversie van Popplet verscheen in december 2009. In april 2010 verscheen de huidige versie, dit is nog een Beta-versie. Popplet heeft zich ontwikkeld van een project rondom interactieve whiteboards tot een multimedia brainstorming tool.

Doel Popplet. Popplet biedt de mogelijkheid op een snelle manier alleen of met meer gebruikers informatie te verzamelen, te brainstormen, een digitale muurkrant, mindmap of presentatie te maken en deze te delen.

Popplet weetjes.  Je kunt popplets linken aan andere popplets (zie het tandwieltje: Settings). Popplet op het web en popplet op de iPad zien er identiek uit maar werken op een heel verschillend software platform. Popplet zit op twitter: @poppletny. Een popplet kan als PDF of JPG geëxporteerd worden.

Popplet iPad logoBijzondere Popplet gebruiksmogelijkheden. Popplet heeft ook een iPad-app die goed gebruik maakt van de touch screen-functie van de iPad. Door tappen worden popples toegevoegd en door slepen worden verbindingslijnen gevormd. Ook met de gratis iPad-app Popplet Lite kunnen popplets als JPG’s worden geëxporteerd. Met de betaalde versie van Popplet kunnen meerdere Poppiet-schermen tegelijk worden bekeken en is er ook de mogelijkheid tot exporteren als PDF. Met de Popplet app is het ook mogelijk real-time samen te werken.

Popplet handleiding. Op de website kun je op het vraagteken klikken voor stapsgewijze hulp kiezen. Via deze link vind je een Nederlandstalig stappenplan: http://tinyurl.com/3ukgu9f

Popplet jargon. Popplet — een ‘prik’bord, ‘canvas’. Popple — een kader met content. Content — inhoud van een popple: tekst, tekeningen, foto’s, video.

Tip algemeen: Een presentatie maken voor bijvoorbeeld een bruiloft of een jubileum krijgt een vernieuwend tintje door het gebruik van Popplet.

Tip onderwijs: Maak samen een multimedia collage over een bepaald onderwerp en maak hier aansluitend een mindmap van.

Toevoeging: sinds het schrijven van bovenstaande bijdrage is de nieuwe tool Popplet Presenter ontwikkeld die het mogelijk maakt Popplets ook off-line op te slaan en te bekijken.

Advertenties

13 Responses to Zooming presentatie en MindMap tool Popplet in #BoekTweePuntNul en verder (#in #fb)

 1. […] Zooming presentatie en MindMap tool Popplet in #BoekTweePuntNul en verder (#in #fb) Het is inmiddels al weer een week geleden dat BoekTweePuntNul is uitgekomen. Een boek waarin 125 social media + web 2.0 applicaties en webtools worden besproken. Ik heb daarvoor onderstaande bijdr… Source: fdroog.wordpress.com […]

 2. […] Zooming presentatie en MindMap tool Popplet in #BoekTweePuntNul en verder (#in #fb) Het is inmiddels al weer een week geleden dat BoekTweePuntNul is uitgekomen. Een boek waarin 125 social media + web 2.0 applicaties en webtools worden besproken. Ik heb daarvoor onderstaande bijdr… Source: fdroog.wordpress.com […]

 3. […] Zooming presentatie en MindMap tool Popplet in #BoekTweePuntNul en verder (#in #fb) […]

 4. […] Zooming presentatie en MindMap tool Popplet in #BoekTweePuntNul en verder (#in #fb) « Droog’s […]

 5. […] Zooming presentatie en MindMap tool Popplet in #BoekTweePuntNul en verder (#in #fb) […]

 6. […] Zooming presentatie en MindMap tool Popplet in #BoekTweePuntNul en verder (#in #fb) Het is inmiddels al weer een week geleden dat BoekTweePuntNul is uitgekomen. Een boek waarin 125 social media + web 2.0 applicaties en webtools worden besproken. Ik heb daarvoor onderstaande bijdr… Source: fdroog.wordpress.com […]

 7. […] dit boek geschreven: Willem Karssenberg schreef over Scoop.it en Frans Droog over de mindmaptool Popplet.   Verder lees je op de blog van Erno Mijland over de onderwijsmeerwaarde van het […]

 8. […] Zooming presentatie en MindMap tool Popplet in #BoekTweePuntNul en verder (#in #fb) […]

 9. Raoul Teeuwen schreef:

  Ik kende Popplet nog niet, dus dank dat je die beschreef in BoekTweePuntNul! Ik heb hem zelf toegevoegd aan een rijtje met tools waarmee je allerlei informatie mooi kunt weergeven, zie evt http://raoulteeuwen.blogspot.com/2011/09/tools-om-gegevens-op-een-mooie.html .

 10. fransdroog schreef:

  Dank voor je reactie. Goed om te horen dat BoekTweePuntNul werkt. Ik heb jou blogpagina bekeken en aan mijn bookmarks toegevoegd.

 11. […] Zooming presentatie en MindMap tool Popplet in #BoekTweePuntNul en verder (#in #fb) […]

 12. […] Popplet is een online grafische organisator. Popplet lijkt op een digitaal prikbord als Wallwisher , maar ook op een presentatie tool als Prezi.  […]

 13. […] met anderen. Zo heb ik hier eerder geschreven over Wallwisher (nu Padlet genoemd), Linoit en Popplet, maar er zijn er nog wel wat meer. Ze zijn vergelijkbaar maar hebben ieder zo hun eigen specifieke […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: