Samenwerking PO en VO – een begin

Deze week ga ik weer eens wat leuks #web20indeklas en #leraarelkedaganders doen! Ik ga samen met Erwin Klaasse (@Sjaboepaan) twee van onze klassen digitaal laten samenwerken aan hetzelfde onderwerp. Via Twitter zijn we met elkaar in contact gekomen en hebben we een vorm gezocht en gevonden om een begin te maken met een praktische samenwerking tussen het basisonderwijs (PO) en het voortgezet onderwijs (VO). Erwin geeft les aan aan groep 8 op OBS Op ´t Hof in Tricht, terwijl ik lesgeef in het vak Mens en Natuur aan klas 1HV4 op het WolfertLyceum in Bergschenhoek.

Na vergelijken van de programma´s en de mogelijkheden hebben we gekozen voor het onderwerp zintuigen, en dan specifiek de ogen en oren, en hiermee samenhangerd ook licht en geluid. De leerlingen gaan in groepjes de volgende vragen beantwoorden:
1. Hoe werkt een oog?
2. Hoe werkt een oor?
3. Welke ziektes kun je krijgen aan een oog?
4. Welke ziektes kun je krijgen aan een oor?
5. Wat is licht?
6. Wat is geluid?
7. Eigen onderwerp (dat past bij stof uit het boek hierover)

Op beide scholen worden de onderwerpen door verschillende groepjes gedaan. De leerlingen gaan zelfstandig informatie zoeken en gaan deze verwerken met behulp van verschillende Web 2.0 tools zoals de digitale poster tool Glogster, het digitale prikbord Lino.It of de digitale samenwerkinstool Google Docs. De resultaten worden vervolgens door ons verzameld op een hiervoor speciaal bij kidblogs.org aangemaakte blog. Hier zullen de leerlingen elkaar´s werk kunnen zien en ze kunnen er hier ook op elkaar´s werk reageren. De leerlingen hebben één week voor deze opdracht en vrijdag zullen de producten zichtbaar moeten zijn.

Onze vorderingen zijn te volgen via onze blogs en via twitter, vaak via de hashtag #povo. Reacties zijn welkom! Dit kan natuurlijk ook op het blog.

 

PO en VO ?

Samen meer!

Advertenties

3 Responses to Samenwerking PO en VO – een begin

  1. Goed idee, Frans. Ik ben heel benieuwd naar jullie resultaten.

  2. […] background-position: 50% 0px; background-color:#222222; background-repeat : no-repeat; } fdroog.wordpress.com – Today, 5:08 […]

  3. […] een eerdere blogpost “Samenwerking PO en VO – een begin“ heb ik beschreven dat ik samen met Erwin Klaase (@Sjaboepaan) onze klassen zou gaan laten […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: