Start het schooljaar eens op een 21e eeuwse manier!

Leerlingen leren kennen en leerlingen elkaar laten leren kennen is elk jaar weer één van de leuke activiteiten die een docent aan het begin van het jaar mag doen. Er  zijn ontzettend veel voorbeelden van hoe je dit kunt doen en de meeste docenten zullen zo hun eigen voorkeuren hierin ontwikkeld hebben. Misschien is het wel eens tijd voor wat nieuws en tijd voor iets dat wat beter past bij de huidige leerlingen.

Het zichzelf laten voorstellen door leerlingen kan tegenwoordig namelijk ook op een ‘21st Century Skills‘ manier, ofwel door vaardig gebruik te maken van moderne informatie en communicatie technologie. En zo ben ik van plan het te gaan doen met mijn nieuwe mentorklas komend schooljaar. Ik ga ze direct confronteren met een keuze, ofwel ik ga ze direct betrekken bij hun eigen leerproces. Ik bied de leerlingen een aantal mogelijkheden aan om zich voor te stellen en zij mogen zelf kiezen welke ze willen gebruiken. Er is hierbij wel één eis: het moet ’21st Century’, ofwel het moet ‘digitaal’.

Ik heb nog geen definitieve keuze gemaakt met betrekking tot hoeveel mogelijkheden ik ga aanbieden en welke maar voor collega’s die dit ook willen gaan doen zijn dit mijn voorlopige suggesties:

 1. Laat leerlingen word clouds maken om zichzelf te omschrijven.
 2. Laat leerlingen een Pinterest board maken met tien pins die hen weergeven.
 3. Laat leerlingen een podcast maken. Deze kunnen dan verzameld worden op één centrale plek voor de klas.
 4. Laat leerlingen een blogpost schrijven op een blog voor de klas. Dit kan meteen de start vormen van een blog dat het hele jaar gaat beschrijven voor deze groep leerlingen.
 5. Laat leerlingen een komische strip maken om zichzelf te beschrijven of om opvallende momenten uit hun leven weer te geven.
 6. Laat leerlingen hun eigen Voki avatars maken, waarbij de keuze voor achtergrond, karakter en detail een weergave moet zijn van hun eigen persoonlijkheid en voorkeur.
 7. Laat leerlingen online graffiti maken die weergeeft wat hun hun interesses zijn en wat hun persoonlijkheid is.
 8. Laat leerlingen met Glogster een poster maken over zichzelf maken.
 9. Laat leerlingen met Popplet een ‘mindmap’ over zichzelf maken.
 10. Gebruik Symbaloo of Yurls om leerlingen hun internet voorkeuren te laten verzamelen.
 11. Gebruik tools als PollEverywhereGoogleFormsSurveyMonkey of Jotform om leerlingen vragen te stellen over hun interesses, hun verwachtingen, hun achtergrond en ze zo als klas te leren kennen.
 12. Gebruik een QR code zoektocht om leerlingen elkaar te leren kennen en/of hen bekend te laten worden met de school en het klaslokaal op een verrassende en boeiende wijze.
 13. Gebruik de eigen fantasie, kennis en kunde van de leerlingen en laat leerlingen ook vrij een eigen keuze te maken.

Natuurlijk zijn er voor de verschillende suggesties meer tools beschikbaar dan degene die zijn aangeven, maar dat is niet zo van belang. Natuurlijk introduceer ik mijzelf ook op één van bovenstaande manieren. Welke weet ik op het moment van schrijven nog niet.

Vind je dit wat? Vind je het niks? Heb je andere tools? Heb je suggesties? Heb je vragen? Ik hoor het allemaal graag! Vooral suggesties zijn erg welkom!

Wat ik de leerlingen niet ga vertellen is dat we aan het eind van het jaar zullen gaan terugkijken naar hun introducties…..

PS: Deze blogpost heb ik geschreven naar aanleiding van een bericht op Teachbytes van Aditi Rao dat ik in een van mijn readers tegenkwam en dat ik meteen op twitter heb doorgestuurd en in mijn lijst ‘over te bloggen’ opgenomen. Toen bleek maar weer eens de kracht en snelheid van twitter! Die zelfde ochtend heeft Els Snels het op haar scoopit geplaatst en hier is vervolgens door Michel Boer (@michelboer), Herman van Schie (@hvanschie), Erwin Klaase (@sjaboepaan) en Rianne Joch (@RJoch) op gereageerd, zie: Praktijktools Werkconcept Critical Skills

Bronnen: TeachbytesPraktijktools Werkconcept Critical Skills

31 Responses to Start het schooljaar eens op een 21e eeuwse manier!

 1. hvanschie schreef:

  Nog een mogelijkheid is het maken van een klassenpagina met Linoit.
  Laat leerlingen hierop notities maken (geeltjes) waarop zij zich aan elkaar voorstellen.
  Ook leuk is om leerlingen een miniboekje te laten maken met Picozone of hen een woordzoeker te laten maken met woorden die betrekking hebben op henzelf en die woordzoekers door klasgenoten te laten maken.
  Beschrijvingen van deze tools tref je op ICT-idee. http://ICT-idee.blogspot.com

 2. […] Leerlingen leren kennen en leerlingen elkaar laten leren kennen is elk jaar weer één van de leuke activiteiten die een docent aan het begin van het jaar mag doen. Er  zijn ontzettend veel voorbeeld…  […]

 3. […] (‘Teachbites’) op zijn edublog ‘Droog’s – leren delen’ de blogpost “Start het schooljaar eens op een 21e eeuwse manier!”. In dit bericht geeft Frans een aantal suggesties om het voorstellen eens digitaal te […]

 4. mark van de ven schreef:

  doe eens iets normaals, zonder computer enzo.. wat een onzin is dit zeg

 5. Nicolien schreef:

  Je kunt ook alle leerlingen een blaadje geven. Daarop mogen ze NIET hun naam schrijven. Ze schrijven alleen iets op wat ze echt heel leuk vinden om te doen of hun eigen hobby bijvoorbeeld. De blaadje worden bij jou zelf ingeleverd. Om de buurt roep je iemand naar voren die je een blaadje geeft. De leerling leest op wat er op dat blaadje staat. Dan moet dat kind raden van wie dat blaadje komt. Zo leren de kinderen ook elkaar kennen en jij de kinderen.

  • Cindy schreef:

   Ik doe dit elk jaar in mijn klasjes – in het Frans. Ze vinden het echt fijn en meteen is de taal weer wat opgefrist op een ludieke manier. Ik merk ook steeds weer dat leerlingen het echt goed willen doen en woorden gaan opzoeken die ze nog niet kenden. 😆 Blije juf…

 6. Chris schreef:

  @nicolien
  Dit lijkt me een hele fijne als starter waarna ze hun word cloud kunnen maken. Ik ga deze morgen doen bij een groep studenten op een heao communicatie. THNX

 7. […] de school en Boxtel te leren kennen. Mede geïnspireerd door de blogpost van Frans Droog om het schooljaar op een 21e eeuwse manier te starten, hebben wij 5 vernieuwende elementen aan onze introductieweek […]

 8. […] Leerlingen leren kennen en leerlingen elkaar laten leren kennen is elk jaar weer één van de leuke activiteiten die een docent aan het begin van het jaar mag doen. Er  zijn ontzettend veel voorbeeld…  […]

 9. […] Leerlingen leren kennen en leerlingen elkaar laten leren kennen is elk jaar weer één van de leuke activiteiten die een docent aan het begin van het jaar mag doen. Er  zijn ontzettend veel voorbeeld…  […]

 10. […] Leerlingen leren kennen en leerlingen elkaar laten leren kennen is elk jaar weer één van de leuke activiteiten die een docent aan het begin van het jaar mag doen. Er  zijn ontzettend veel voorbeeld…  […]

 11. […] Leerlingen leren kennen en leerlingen elkaar laten leren kennen is elk jaar weer één van de leuke activiteiten die een docent aan het begin van het jaar mag doen. Er zijn ontzettend veel voorbeeld…  […]

 12. Hans Steeman schreef:

  Leuke manier, maar gebruik ook eens prezi, zie op wikiwijs presenteren met prezi versie april

 13. Het is zo leuk om te ervaren hoe deze tools de creativiteit en de sociale interactie aanwakkeren. Dat is een mooi bruggetje terug naar de “gewone” wereld, offline en real life. Blader eens door een boek met kennismakingsspelletjes en haal daar een idee uit. Ik heb zelf al de lol ervaren van:
  – beschrijf je sleutelbos
  – noem een voorwerp (of neem het mee) dat voor jou van grote waarde is
  – beantwoord de vraag “wat speelde je vroeger voor spelletjes”
  – beschrijf alles wat je weet over je achternaam
  Allemaal ijsbrekers. Het werkt! Ook zonder technologie.

 14. Ina Beltman schreef:

  Leuk om te gebruiken als introductie is de tool thinglink in combinatie met graffiticreator zie http://www.thinglink.com/user/227710119020855297/scènes voor een voorbeeld.

 15. Gerrit Jan Fonk schreef:

  Hallo Allemaal,

  Morgen is de aftrap met een nieuwe mentorklas. Ik ga proberen of de activiteit met wordle lukt. Nu maar hopen dat JAVA applets op school werken.

 16. […] Activiteit 6: Ontwikkel de 21 Century Skills. Mocht je over voldoende computers/tablets beschikken dan zijn deze activiteiten ook een goed idee voor de eerste schooldag. Via Edublogger Frans Droog. Start het schooljaar eens op een innovatieve manier! […]

 17. mauritsharmsen schreef:

  Leuke ideeën! Helaas krijgt mijn klas pas hun laptop in de 2e week 😕

 18. Marcel Derksen schreef:

  Hoi Frans, @ Permanent Beta Festival & Onderwijshelden ga je een mooi voorbeeld zien hoe je leuk kunt starten met behulp van de 21st Century Skills Game…. CU there!

 19. […] Gebruik Symbaloo of Yurls om leerlingen hun internet voorkeuren te laten verzamelen. […]

 20. els schreef:

  Erg leuke ideeën hoor! De tien plaatjes/video’s in Pinterest lijkt me een leuk idee voor mijn mentorklas. Maar helaas werkt dit linkje niet. Je laat leerlingen dan eerst een pinterestaccount aanmaken en vullen met tien dingen en hoe ga je dan verder? Hoe laat je het van elkaar zien? Hoe kunnen leerlingen elkaar in pinterest zien?

  • fransdroog schreef:

   Hoi Els,
   Leuk om te horen! Dank voor het doorgeven van de niet meer werkende link. Ik heb het gecorrigeerd.
   Ja, leerlingen maken een pinterest account en kunnen elkaar dan gaan volgen. Ze kunnen specifieke pinterest borden volgen, of personen.
   Ik gebruik het nu zelf bijvoorbeeld bij de #blimageNL uitdaging waar mensen in het onderwijs een verhaal schrijven naar aanleiding van een afbeelding: https://www.pinterest.com/fransdroog/blimagenl/
   Dit lijkt me met leerlingen ook een leuke activiteit overigens, ben nog aan het denken over de vorm waarin ik dit zou willen gaan doen.
   Veel succes en plezier dit jaar!

   • els schreef:

    Hoi Frans,

    Bedankt voor je reactie, ik ga er mee aan de slag en blijf je volgen! Succes met nieuwe plannen!
    😉

 21. […] Écriture créative ou initiation informatique, à vos agendas ! Informatique – Espace public numérique Formations à la bibliothèque. Cursus Web 2.0 Zelfstudie.be. Web 2.0 dingen. Start het schooljaar eens op een 21e eeuwse manier! […]

 22. […] #2. Droog's leren delen: 'Start het schooljaar eens op een 21e eeuwse manier!' […]

 23. […] Start het schooljaar eens op een 21e eeuwse manier! Leerlingen leren kennen en leerlingen elkaar laten leren kennen is elk jaar weer één van de leuke activiteiten die een docent aan het begin van het jaar mag doen. Er zijn ontzettend veel voorbeelden van hoe je dit kunt doen en de meeste docenten zullen zo hun eigen voorkeuren hierin ontwikkeld hebben. Misschien is het wel eens tijd voor wat nieuws en tijd voor iets dat wat beter past bij de huidige leerlingen. […]

 24. […] make any sense? Personalized learning and whole class instruction are enemies. Letter Grades Tests. Start het schooljaar eens op een 21e eeuwse manier! Leerlingen leren kennen en leerlingen elkaar laten leren kennen is elk jaar weer één van de […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: