Mooie momenten #lerendelen 2

Mooie moment mogen gedeeld worden.

Met mijn mentorklas, een tweede klas VWO, gebruik ik sinds het begin van het schooljaar Edmodo om informatie te delen en uit te wisselen. Dit bevalt zeer goed en ik heb daarom besloten dit niet alleen voor de mentorles maar ook voor de vaklessen, Mens en Natuur in dit geval, te gaan inzetten. Afgelopen vrijdag heb ik daarom één van de parallelklassen meegenomen naar het computerlokaal en hen ook een account laten aanmaken bij Edmodo. Ik heb ze zich laten aanmelden bij de juiste groep, ofwel hun klas. Dit verliep allemaal prima, inclusief de standaardontdekking van de leerlingen dat ze zelf ook berichtjes kunnen posten en dat sommige het heel leuk vinden om op deze wijze niet al te diepzinnige opmerkingen rond te sturen. Dit mocht even, totdat er een ‘waarschuwing’ werd rondgestuurd door de docent met als strekking dat het vanaf dat moment verboden was, met name omdat alle posts ook naar de email gaan, en ook dit werkte prima. (Er was er natuurlijk één die het nodig vond om toch nog een berichtje te sturen, en conform de ‘waarschuwing’ mocht hij/zij mij daarom nog drie kwartier langer verblijden met zijn/haar aanwezigheid op school :))

Vervolgens gingen we aan de slag met een paar opdrachten en werden de leerlingen beloond met een badge op hun profiel zodra de opdracht goed was uitgevoerd. Ook dit verliep prima. De badges waren gewild en vormden een mooie motivator.

En toen…..

Toen werd een prima les ineens een betere!

“Meneer, is er ook een app voor Edmodo?”
Voordat ik antwoord kon geven staken twee andere leerlingen hun iPhone in de lucht en spraken simultaan: “Ja, die is er. Ik heb hem al gedownload!”
Ik kon niet veel meer doen dan zeggen: “Ja, dus.” En me ondertussen erg laten verblijden door dit mooie moment van leren delen. Deze twee leerlingen hebben, zonder enige aansporing (en omdat ze hun mobiel mogen gebruiken in de klas), ervoor gekozen hun mobiel in te gaan zetten om hun eigen leerproces te vergemakkelijken!

En toen…..

Toen werd een betere les nog beter!

“Meneer, kunnen wij als leerlingen ook zelf groepjes aanmaken zodat we met een paar leerlingen van deze klas en een paar leerlingen van de andere klas kunnen overleggen en samenwerken?”
“Nee, dat kan in Edmodo niet. Alleen de docent kan groepen aanmaken en je kunt alleen met de docent één-op-één berichtjes delen. Edmodo is heel fijn om samen te werken, maar is wel docent-gestuurd. Ik zou wel voor jullie een groep binnen de klas kunnen aanmaken. Of ik zou een nieuwe groep kunnen aanmaken en dan deel je de code daarvoor alleen met de leerlingen die jullie in jullie groep willen.”
“Ja, dat zou kunnen. Maar dat is niet helemaal wat we willen. Uhm, wel jammer…”
“Maar misschien kunnen jullie wel…..”
“… uhm?…. Ja, wij kunnen natuurlijk zelf een account aanmaken als docent en dan kan het wel! Wij worden docent!!”

Ik vond het prachtig. Een aantal leerlingen zagen in Edmodo een mogelijkheid die zij in hyves of twitter of facebook niet kenden of niet gezien hadden, zij wilden van die mogelijkheid gebruik maken, en zij gingen dat gewoon DOEN! En zij werden hun eigen docent!

Eerdere mooie momenten: mooie momenten #lerendelen 1

Advertenties

7 Responses to Mooie momenten #lerendelen 2

 1. Hallo Frans. Mooi verhaal. Kan ik met mijn Edmodo account ook jouw opdrachten zien? Leerlingen die geen smartphone hebben, laat je die op laptops werken?

 2. fransdroog schreef:

  Hoi Dick,
  Als ik jouw de code voor deze klas zou geven zou je het kunnen zien. De afspraak met de leerlingen hierover is echter dat dit is afgeschermd voor de rest van de wereld.
  Ik reserveer tijd in het computerlokaal voor de leerlingen om hier aan te werken, en af en toe zullen ze thuis iets moeten doen of in de Daltonuren of hun eigen tijd naar het computerlokaal gaan. De leerlingen met een smartphone hebben wat meer mogelijkheden voor het geval ze meer tijd nodig hebben.

 3. rjoch schreef:

  Mooi dat jij dit ook weer deelt met ons .. Leren wij ook weer.. #mooiemomentendelen

 4. Mieke Haverkort schreef:

  Hallo Frans, leuk om te lezen! Bij ons op school begint Edmodo langzaamaan ook aan populariteit te winnen. Zelf vind ik het erg fijn werken. Veel succes met al je activiteiten!

 5. Sjaboe schreef:

  Soortgelijks iets meegemaakt met leerlingen en overgestapt naar Engrade: https://www.engrade.com/ Dat geeft de leerlingen de mogelijkheid om direct met elkaar te kunnen communiceren. Nadeel is wel dat de beheerder dat niet kan zien, maar dat moet je er natuurlijk niet bij zeggen…

 6. Hallo Frans. Nog een vraag. Wat kan Edmodo meer dan it’sLearning? Misschien heb jij daar geen ervaring mee, maar kan iemand anders dit beantwoorden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: