Interactief presenteren met SlideKlowd

Dit ziet er uit als een mooie nieuwe ontwikkeling voor het onderwijs!

SlideKlowd is een app die het mogelijk maakt voor de docent om inhoud te delen met leerlingen en tegelijkertijd een interactie aan te gaan met leerlingen via hun smartphone, tablet, laptop of PC. De app is er zowel voor iOS als Androïd en zorgt ervoor dat, na het intypen van een event key, een verbinding wordt gemaakt tussen de docent en de devices van de leerlingen. Wanneer de verbinding eenmaal is gemaakt kan de docent zien wie er verbonden is en wat het niveau van betrokkenheid is. Per vertoonde slide wordt hierover informatie verzameld en in een rapport na afloop aangeleverd. De docent krijgt real-time feedback en de leerlingen hoeven niet per sé in dezelfde ruimte aanwezig te zijn. Hoewel niet speciaal ontwikkeld voor onderwijs is SlideKlowd mogelijk wel zeer geschikt voor het onderwijs.

De basis van SlideKlowd ligt in een technologie die vorming van een prive “Klowd” mogelijk maakt. Door deze verbinding is het mogelijk voor de docent om direct te toetsen, leerling betrokkenheid te meten en samenwerking binnen een klas te vergroten. De interactie is hierdoor anders dan bij het gebruik van clickers of andere survey tools, en het staat allemaal onder controle van de docent.

Doel van Klowd.com is het creëren van beter presenterende docenten door het aanspreken van de kwaliteiten en de betrokkenheid van de docent. De hierbij door het bedrijf gevolgde filosofie is dat je betere docenten krijgt als je leerlingen toestaat deel te nemen aan de presentatie. Wel blijft het mogelijk voor de docent om het niveau van de interactie te bepalen door het aan of uitzetten van de mogelijkheid vragen te stellen of commentaar te leveren. Ook kan worden ingesteld wat de leerlingen zien op hun devices. Aan de docent die controle wil is ook gedacht; wanneer een leerling langer dan 30 seconden de app niet gebruikt krijgt de docent een signaal.

SlideKlowd zou zomaar eens een prachtige aanvulling kunnen zien op powerpoint en prezi. Of het ook in staat zal zijn deze toepassingen te overtreffen of zelfs vervangen zullen we gaan zien. Wel geeft SlideKlowd duidelijk de goede richting aan voor presentaties binnen het onderwijs: deelname van leerlingen mogelijk maken en betrokkenheid van leerlingen vergroten. En dit alles onafhankelijk van het gebruikte device.

SlideKlowd is momenteel nog in beta maar ik ga het zeker proberen en ga hier zeker over mijn ervaringen berichten……. 

……..om SlideKlowd te kunnen testen moet je een formulier invullen op de site. Je krijgt vervolgens in de mail een uitnodiging voor een op onderwijs gericht webinar (mis je die door drukte dan krijg je automatisch een nieuwe uitnodiging :)). Tijdens dit webinar volg je op je computer de presentator en kun je via een ander device, bijvoorbeeld je tablet, zien wat de leerling zou zien en hier ook als leerling op reageren. Ik was zeer onder de indruk van de mogelijkheden met betrekking tot de verschillende vormen waarin de leerlingen kunnen reageren op de presentatie (duimpje, meerkeuze, cijfer) en de real-time registratie hiervan die de docent ziet op zijn dashboard. Ook het gegenereerde rapport na afloop en de snelheid waarmee alles werkt waren indrukwekkend. Ik werd er behoorlijk enthousiast van en toen het webinar eindigde met de vraag een email aan presentator Justin Foster te sturen als je interesse had heb ik dit dan ook direct gedaan.

Mijn verwachting was toegang te krijgen tot een free trial om de mogelijkheden zelf te testen maar dit bleek helaas niet het geval. Van Justin heb ik nog geen antwoord ontvangen, wel van een marketing medewerker die mij bedankte voor mijn deelname aan het webinar en hoopte dat ik het waardevol vond. Bij de mail zat een pdf met een overzicht van de mooie mogelijkheden en de prijzen voor het onderwijs:

Dit was een beetje een tegenvaller.

Het lijkt er op dat SlideKlowd zich vooral richt op de zakelijke markt. Misschien dat ze in de toekomst, als het bedrijf en het product wat verder is ontwikkeld, met andere mogelijkheden gaan komen voor het onderwijs. Ik hoop het, want het ziet er wel heel mooi uit. Ik zal het ook in de gaten blijven houden en het is zeker de moeite waard een webinar te volgen om zelf de mogelijkheden te zien en zelf te bepalen hoe waardevol het is.

UPDATE: zie vervolgpost over mogelijkheden tot gezamenlijk onderwijs account

Bronnen:
http://techcrunch.com/2012/08/13/slideklowd-offers-new-presentation-capabilities-with-smart-phones-and-tablets/
http://edtechtimes.com/2012/10/05/klowd-launches-social-teacher-app/
http://edudemic.com/2012/10/slideklowd-presentation/
http://www.onlinecolleges.net/2012/10/09/slideklowd-puts-cloud-presentations-in-the-hands-of-students/

8 Responses to Interactief presenteren met SlideKlowd

 1. […] Dit ziet er uit als een mooie nieuwe ontwikkeling voor het onderwijs! SlideKlowd is een app die het mogelijk maakt voor de docent om inhoud te delen met leerlingen en tegelijkertijd een interactie …  […]

 2. rene van heugten schreef:

  eenzelfde lijkt mij gratis mogelijk te zijn met Ipresent zoals ontwikkeld door IFontys , in combinatie met Weview

  • fransdroog schreef:

   Beste Rene,
   Dank voor je reactie. Dat klinkt veelbelovend, Zijn de toepassingen die je noemt, Ipresent en Weview, ook vrij toegankelijk of moet je hiervoor een connectie hebben met Fontys?
   Met vriendelijke groet,
   Frans

 3. Bedankt vor deze post Frans. Ziet er mooi uit, alleen de prijs is inderdaad wel een beetje een domper.

  • fransdroog schreef:

   Dank voor je reactie Antoine, graag gedaan.
   Ik heb inmiddels contact gehad met de makers van SlideKlowd en gevraagd naar mogelijkheden om zelf te testen. Zij hebben hierop een aangepast aanbod gedaan en een suggestie.
   Het aangepaste aanbod is een testperiode van 90 dagen voor $100 per maand, overgaand in een standaardcontract hierna indien gewenst.
   De suggestie is een contract af te sluiten met een groep docenten van verschillende scholen. Dit is dus mogelijk en toegestaan.
   Interesse?

 4. […] Dit ziet er uit als een mooie nieuwe ontwikkeling voor het onderwijs! SlideKlowd is een app die het mogelijk maakt voor de docent om inhoud te delen met leerlingen en tegelijkertijd een interactie …  […]

 5. […] Dit ziet er uit als een mooie nieuwe ontwikkeling voor het onderwijs! SlideKlowd is een app die het mogelijk maakt voor de docent om inhoud te delen met leerlingen en tegelijkertijd een interactie aan te gaan met leerlingen …  […]

 6. […] gevolgd van een hele mooie nieuwe interactieve presentatie tool getiteld SlideKlowd en hierover een blogpost geschreven. SlideKlowd heeft vele mogelijkheden om leerlingen bij een presentatie te betrekken en […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: