Het borrelt

Woensdag 21 november was ik bij een eventstorm van The Crowd. En ik voelde daar wederom wat de kracht van The Crowd is. Hoe fijn het is om omringd te zijn door positieve energie. Hoe goed het is om te ervaren hoeveel kennis en kwaliteit er aanwezig is bij docenten.
Een deel van deze bijeenkomst werd inspirerend geleid door Tom van Wetering (@twetering) van SETUP en had als doel een storm van nieuwe ideeën en activiteiten te genereren. In groepen werd gewerkt aan een goed doordachte, goed geleide brainstorm opdracht waarbij een timer het creatieve proces stapsgewijs voortstuwde. Uiteindelijk werden alle ideeën via een pitch gepresenteerd en werd op democratische wijze, via het uitdelen van ‘like’ stickers, de ‘winnaar’ bepaald. In essentie was wat mij betreft de winnaar het onderwijs. Een mooie impressie van de gehele bijeenkomst is te vinden op het blog van Eduwijs.

Sinds die tijd borrelt het.

Onze groep bestond uit Mieke Haverkort, docent Economie en Marketing op het Sint Lucas in Boxtel (@MiekeHaverkort), Erwin Klaasse, het afgelopen jaar leerkracht op OBS Op ’t Hof in Tricht (@sjaboepaan) en ondergetekende. Wij kenden elkaar deels. Erwin en ik hebben eerder samengewerkt, Mieke kende ik alleen van twitter. Erwin en Mieke kenden elkaar niet. Maar dat maakte niets uit.

Er moest een onderwerp komen en een slogan.  Er moest een doelgroep worden aangegeven en benodigdheden. Er moest een vorm komen en een beschrijving van uitvoering. Er moest een onderscheidend element in de activiteit zitten. De stappen die wij met zijn drieën hebben gezet zijn samengevat in de vier brainstorm onderdelen op onderstaande uitnodiging tot deelname.

Mocht dit niet direct in één oogopslag duidelijk zijn dan kan onderstaande tekst hopelijk helpen :).

Onderwerp.
Hoe maak je mooi onderwijs?
Slogan: de leerling bepaalt / de leerling voor de klas / samen leer je meer / leren delen ?
Onderscheidend: betrek de leerlingen. Zij zijn de experts over hun eigen behoeften en wensen. Zet zelf de kaders. Wees creatief. Zeg niet te snel dat iets niet kan.

Vorm en uitvoering.
Start met een fysieke bijeenkomst met een aantal geïnteresseerde docenten (een The Crowd activiteit) met als doel duidelijke afspraken te maken over deelname en uitvoering.
Bespreek met leerlingen wat zij voor jouw vak de beste manier vinden om te leren.
Bepaal gezamenlijk binnen de kaders die gelden voor jezelf en voor je school hoe je één of meer lessen daadwerkelijk kunt uitvoeren. Geef de leerlingen zoveel mogelijk vrijheid.
Laat leerlingen verslag doen van alle stappen in het proces. Doe dit zelf ook.
Voer het experiment uit!
Deel je ervaringen in discrete stappen via een vastgesteld schema. Een wiki zoals gebruikt bij Learning Circles zou een goede manier zijn.

Genereer bekendheid voor de activiteit.
Doe dit zowel vooraf, als aankondiging en oproep tot deelname, als achteraf, bij het presenteren van de resultaten en ervaringen. Doe dit op een creatieve en minder standaard wijze.
Optie 1. Op Facebook melding maken van ‘Project Mooi Onderwijs’ en dit profileren als voorbeeld van iets dat negatief in het nieuws is gekomen ook positief kan worden ingezet. Lokatie mogelijk bij de minister van onderwijs? (waarbij idealiter in overleg met deze mevrouw alles netjes georganiseerd kan worden!) Is dit te realiseren zonder negatieve reacties?
Optie 2. Leerlingen maken een jingle over het experiment en zorgen ervoor dat een zo bekend mogelijke Nederlandse zanger dit voor ze inzingt. Vervolgens zorgen ze er samen met deze zanger voor dat deze jingle ook op zoveel mogelijk radiostations gedraaid gaat worden.
De eindpresentatie van de resultaten en de ervaringen zal zijn in de vorm van een cabaret of musical op een voor het onderwijs ongebruikelijke plaats. Een festival?

Dit is ongeveer hoever we gekomen zijn. Het is nog lang niet af maar het fundament ligt er.

Nu borrelt het.

Ik voel dat hier iets heel moois uit zou kunnen komen en wil het dan ook graag gaan uitvoeren. Ik denk dat het wel goed georganiseerd moet verlopen om kans van slagen te hebben.  Nu dus op naar wat ik meestal noem detweedestap (waarvan er soms meer zitten in een reis). Hoe gaan we dit ook daadwerkelijk in de praktijk uitvoeren? In ieder geval als activiteit plaatsen bij The Crowd. Daar zal het een duidelijkere vorm moeten hebben dan hierboven. Daar ga ik dus nu aan werken.

Maar het borrelt, dus ik moest dit even hier kwijt.

Wie wil er mee borrelen?

Een eerste link naar een mogelijke vorm voor de input van wat leerlingen willen: What Students Actually Want in Their School

Advertenties

2 Responses to Het borrelt

  1. […] een recente post getiteld het borrelt heb ik geschreven over een idee om mooi onderwijs te gaan maken waarbij leerlingen mede bepalen wat […]

  2. […] een recente post getiteld ‘het borrelt‘ heb ik geschreven over een idee om mooi onderwijs te gaan maken waarbij leerlingen mede […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: