Speeddate je presentatie werkt!

Ruim een week geleden plaatste ik hier een post getiteld: ‘Speeddate je presentatie, mooi onderwijs?‘ Ik beschreef hierin hoe ik klassikale presentaties door groepjes leerlingen verving door individuele presentaties aan kleine groepjes leerlingen. Hierbij wisselden de presentatoren steeds van plaats. Deze presentaties vormden onderdeel van een expertprogramma, waarin zes groepjes van ieder vier leerlingen expert waren voor een paragraaf van een hoofdstuk, dat uit zes paragrafen bestond. De groepjes waren random samengesteld en de presentaties moesten de stof uit het boek overbrengen, gebruikmakend van zelf geselecteerde, passende figuren en video’s. Deze werkwijze verving de ‘standaardmethode’ tijdens de lessen volledig. Er was geen klassikale uitleg en er hoefden geen opdrachten uit het werkboek te worden gemaakt. De hoeveelheid beschikbare lessen was hetzelfde.

Doel van deze opzet was leerlingen laten ervaren dat kennis op verschillende wijzen kan worden opgedaan en dat er door een andere werkwijze tijdens de lessen meer geleerd zou kunnen worden, waardoor het ‘leren voor de toets’, letterlijk en figuurlijk minder zou worden.

Ik heb de leerlingen inmiddels middels een enquête via Socrative gevraagd naar hun ervaringen om deze de koppelen aan die van mij en gezamenlijk te besluiten wat de waarde van deze manier van leren was. Vervolgens hebben we onze wederzijdse ervaringen en de resultaten van de enquête besproken. Onze gezamenlijke conclusie?

Speeddate je presentatie werkt!

Speeddate je presentatie Leuker

Een overweldigende meerderheid van 96% van de leerlingen gaf aan speeddate je presentatie leuker te vinden dan een klassikale presentatie!

Speeddate je presentatie Meer geleerd

Een ruime meerderheid van 79% van de leerlingen gaf aan dankzij de speeddate je presentatie meer geleerd te hebben dan zij door klassikale presentaties gedaan zouden hebben!

Van de leerlingen gaf 67% aan door de combinatie van expertprogramma en speeddate je presentatie nu buiten de lessen minder tijd aan het vak besteedt te hebben. Voor 28% dit hetzelfde was gebleven. Van de leerlingen gaf 33% aan nu meer te weten dan zij via de standaardmethode zouden hebben geweten. Voor 60% was dit hetzelfde gebleven.

Speeddate en expertprogramma Meer geleerd

Samengevoegd betekent dit dat de leerlingen aangeven dat zij door de combinatie van expertprogramma en speeddate je presentatie in minder tijd hetzelfde of meer hebben geleerd.

Deze resultaten sluiten goed aan bij mijn observatie dat er tijdens de lessen duidelijk meer lesstof-gerelateerde interacties waren tussen de leerlingen. De wederzijdse afhankelijkheid, die een belangrijke factor vormt bij effectief samenwerken, kwam goed naar voren.

Dat leerlingen in minder tijd hetzelfde of meer geleerd hebben vertaalt zich ook naar de inspanning die volgens de leerlingen nu nodig gaat zijn voor de toets. Een zeer ruime meerderheid van 83% geeft aan dat het volgens hen niet nodig is om de paragraaf waar zij expert over zijn voor de toets nog extra te leren. Een bijna even grote meerderheid van 71%  geeft aan dat zij denken voor het leren van de toets nu minder tijd nodig te gaan hebben.

Gevraagd naar het vervolg geeft 75% aan bij het volgende hoofdstuk opnieuw de  combinatie expertprogramma en speeddate je presentatie te willen gebruiken. 17% geeft aan geen sterke voorkeur te hebben voor deze nieuwe methode of de standaardmethode. We gaan er dus mee door. In de gesprekken naar aanleiding van de resultaten van de enquête kwam naar voren dat de leerlingen die geen voorkeur hadden uitgesproken  twijfelden of zij nu wel even veel geleerd hadden. Eén van de aanpassingen die hieruit naar voren is gekomen dat ik er voor zal zorgen dat er een beperkt aantal kritische opdrachten voor elke paragraaf zullen komen die gemaakt kunnen worden om als oefentoets te dienen. Uiteindelijk bleef er 4% van de leerlingen over die toch een voorkeur had voor de standaardmethode. De oorzaak hiervoor bleek te liggen in een grote afkeer tegen het houden van presentaties.

Een belangrijke vraag is nu natuurlijk: Hadden de leerlingen nu ook daadwerkelijk zoveel geleerd als zij dachten?
Het simpele antwoord: Ja!
Tot grote verrassing van de leerlingen kwam er namelijk in de les na de laatste presentaties een onverwachte overhoring, die zij in random samengestelde tweetallen mochten maken, via Socrative. Hier was dus niet voor geleerd en de vragen bestonden vrijwel alleen uit reproductie. De score bleek een zeer indrukwekkende 85%! Veel hoger dan zij zelf verwacht hadden, en ook hoger dan ik had durven hopen. De laagste score was hierbij een even indrukwekkende 75%.

Opmerkelijk. Tijdens het maken van de presentaties en het uitvoeren ervan heb ik de leerlingen continu ‘beoordeeld’ via een aantal notities en een inschaling met de mogelijkheden Zwak, Voldoende, Goed en Uitmuntend. Ik heb de leerlingen gevraagd ditzelfde te doen tijdens de presentaties en hierbij afzonderlijk de inhoud en de vorm van de presentatie te beoordelen en de inhoudelijke kennis en de wijze van presenteren van de presentator te beoordelen. Dit hebben de leerlingen individueel via Edmodo ingeleverd. Na verwerking van alle gegevens heeft dit een correlatiecoëfficiënt opgeleverd tussen de beoordeling van de leerlingen en de docent van 0,95! Dit betekent dat de beoordelingen door de leerlingen vrijwel volledig overeenstemmen met die van de docent!

De originele blogpost bevatte een vraag: Speeddate je presentatie, mooi onderwijs? Ik denk van wel. Mijn leerlingen denken dit ook. Ik wil ze hier ook van harte bedanken voor het vertrouwen dat zij in mij gesteld hebben bij het uitvoeren van deze nieuwe manier van leren. Ik wil ze complementeren met hun inzet en bereidwilligheid. Ik wil ze ook bedanken dat zij mij hebben willen vergezellen op onze reis naar mooi onderwijs.

Als altijd ben ik zeer benieuwd naar alle reacties en vragen………….

Advertenties

3 Responses to Speeddate je presentatie werkt!

  1. […] Deze post is origineel verschenen op Droog’s leren delen: Speeddate je presentatie werkt! […]

  2. […] over mogelijk mooi onderwijs: Een mooie manier om verslag te leggen van een onderwijs activiteit Speeddate je presentatie werkt! Speeddate je presentatie, mooi onderwijs? Het […]

  3. […] van een speeddate bij het geven van presentaties. Speeddate je presentatie, mooi onderwijs? en speeddate je presentatie werkt! Je kunt een speeddate ook inzetten bij het leren voor een toets. In de gastblog van Carla Upperman […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: