5 feedback tips

Feedback TOTR Feedback

Feedback geven kan één van de meest directe en effectieve methoden zijn om de activiteiten van, of het samenwerken met, collega’s te beoordelen en daardoor te verbeteren. Het is tegelijkertijd één van de lastigste dingen om goed te doen, vooral om de impact die het kan hebben op de samenwerking, en wordt om die reden helaas vaak vermeden.

Het kalenderjaar is op het moment van dit schrijven voor mijn net drie schooldagen oud en ik heb in die drie dagen op een aantal verschillende locaties aan verschillende onderwijs activiteiten mogen deelnemen. Tijdens die activiteiten heb ik een aantal soorten interacties mogen ervaren tussen mensen werkzaam in of bij het onderwijs. Interacties die in mijn ogen voor een deel niet altijd even productief waren. Interacties ook die op mij voor een deel als ondoordacht en zelfs doelloos overkwamen.

Wijs geworden door de nodige ervaringen probeer ik mij aan een aantal door de jaren heen verzamelde tips te houden bij gesprekken over onderwijs die de vorm van feedback hebben of zijn. De tips komen origineel vooral vanuit een zakelijke achtergrond maar gelden, ondanks de grote verschillen die er bestaan, even zo zeer voor het onderwijs. Gezien mijn belevingen van de eerste paar schooldagen wil ik deze tips hier graag even delen. Misschien heeft iemand hier iets aan.

1. Licht feedback toe en wees direct en oprecht
Wanneer kort wordt toelicht wat de achtergrond van een mening is over een situatie wordt het voor de ontvanger van de feedback, vooral als deze negatief zou kunnen worden ervaren, gemakkelijker om op de besproken situatie en de feedback te reageren. De wijze waarop een boodschap wordt kan net zo belangrijk zijn, of soms zelf belangrijker, dan de boodschap zelf. De feedback oprecht geven betekent dat er aandacht wordt geschonken aan het gevoel van en het respect voor de ontvanger. Zorg uitspreken over een situatie onderstreept het gezamenlijke belang.

2. Concentreer op de essentie
Het is weinig zinvol om op elke situatie waarin mensen van mening verschillen een confrontatie aan te gaan. Dit maakt samenwerken zeer lastig en zal niet leiden tot wederzijdse verbetering. Feedback over acties of beslissingen die echt fout waren is veel belangrijker dan feedback over zaken die  vooral smaak betreffen.

3. Zorg dat feedback feitelijk en accuraat is en niet persoonlijk
Om effectief feedback te geven is het belangrijk om deze feitelijk te houden en deze ook zo te formuleren. Beperken tot specifieke situaties en niet in algemene termen spreken over iemands karakter werkt het best.

4. Geef feedback zo snel en zo vaak als mogelijk
Vaak komt feedback te lang nadat een actie heeft plaatsgevonden en hierdoor landt de feedback slechter, ook doordat de herinnering aan de feitelijke situatie een vertroebeld beeld kan geven. Anderzijds kan te snelle geleverde feedback te emotioneel geladen zijn bij zowel de gever als de ontvanger. Het inbouwen van een routine om regelmatige en goede feedback te geven is zeer waardevol. Directe notities en bespreken in standaard bijeenkomsten vormen een goede basis.

5. Begin en eindig met positieve opmerkingen
Door met een positieve opmerking te starten wordt de kans vergroot dat er geluisterd wordt naar de opmerkingen en dat de ontvanger van de feedback ook ontvankelijk is voor de boodschap. Door met een positieve opmerking te eindigen zal de ontvanger van de feedback het gesprek ook met een meer positief gevoel verlaten en wordt de kans vergroot dat feedback ook tot de gewenste actie leidt.

Meningen zonder feiten zijn in feite geen meningen

Andere posts over feedback:
Minder toetsen en meer feedback: een mooie mix
Toetsen? Leerlingen willen minder. Docenten willen minder. Doen dus.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: