Laat leerlingen meer kiezen, begin met wat kleins

Dalton uren VVV logo 2013-01-26_1045

 

Ze gaan weer beginnen! Morgen!
De VVV-uren. Elk jaar weer even spannend.
VVV-uren? Wat zijn dat? Heeft dat iets met VVV-bonnen te maken?
Nee, dat niet.
Hoewel…..
VVV-uren zijn net als VVV-bonnen ook een kadootje voor leerlingen en zij mogen zelf deels bepalen welke vorm het kadootje krijgt.

Op onze school, het Wolfert Lyceum in Bergschenhoek, een Dalton school voor havo-vwo-gymnasium, hebben leerlingen Daltonuren in hun rooster staan. Dit zijn uren die op andere scholen ook wel bekend staan onder de naam keuzewerktijduren of iets van dien aard. Leerlingen mogen tijdens deze uren zelf kiezen naar welk vak of naar welke docent ze gaan. In het rooster staan deze Daltonuren dagelijks gepland op het 4e of 5e uur van de dag en het aantal is oplopend per leerjaar. Van 3 in klas 1 en 2, via 5 in klas 3 tot 7 in klas 4 en hoger.

Een aantal jaar geleden bleek er behoefte aan en ruimte voor invulling van deze uren door meer dan alleen de bestaande vakken en zo zijn de VVV-uren geboren: Verbetering – Verbreding – Verdieping.
In drie jaar tijd zijn deze VVV-uren uitgegroeid van een experiment voor alleen de 1e klassen naar een breed gewaardeerd begrip binnen de school. Gedurende 6 weken wordt er één uur per week op een vast moment gewerkt aan iets waarvoor anders geen ruimte is binnen de bestaande vakken. Niet voor de docent en niet voor de leerlingen.
Het is nu dus voor het 3e jaar dat de ruim 500 leerlingen uit de klassen 1 tot en met 3 kunnen kiezen uit een zeer gevarieerd aanbod aan verrijkende modules om tijdens de Daltonuren uit te voeren.

Door de docenten zijn inmiddels bijna 50 modules (vijftig!) ontwikkeld waaruit de leerlingen kunnen kiezen. In deze eerste serie dit jaar worden er daarvan 26 aangeboden.
Deze modules varieren van Chinees (gegeven door een echte Chinese) tot project Waterraket (gegeven door een van de conciërges), van jongleren tot lessen in planning, van plintgedichten tot stop-motion video’s maken, van creatieve blogs schrijven tot Frans praten met je handen, van debatteren tot de blues, van beeldhouwen tot koken, van striptegels bakken tot hoe je een echte ster kunt worden, van het geheugenpaleis tot hoe werkt dat dan?

VVV-uren zijn een prachtige manier om leerlingen kennis te laten maken met onderwerpen en vaardigheden die in het reguliere curriculum niet aan bod (kunnen) komen. VVV-uren vormen ook een hele fijne manier voor collega’s om aan elkaar en leerlingen te laten zien waar zij nog meer in bedreven zijn, naast hun eigen vak, of waarin zij expert zijn, binnen hun vak. VVV-uren maken het mogelijk voor docenten en leerlingen elkaar te leren kennen buiten het vak, buiten de toetsen en de cijfers, binnen een gezamenlijk gedeelde passie, binnen een warm bad van herkenning en erkenning.

De organisatie van de VVV-uren op het Wolfert Lyceum ligt in handen van het VVV-uren team, dit jaar bestaande uit mijn enthousiaste collega’s Benjamin, Dick, Freek en Jasper en mijzelf, en ik maak graag gebruik van deze gelegenheid om mijn collega’s te bedanken voor al het werk dat zij achter de schermen uitvoeren om de VVV-uren ook dit jaar weer tot een succes te maken. Natuurlijk wil ik ook alle collega’s bedanken die onze leerlingen voorzien van al die fantastische modules om uit te kiezen.

Meer informatie over de VVV-uren is te vinden op de VVV-uren wiki waar onder andere een beschrijving is te vinden van de regels en afspraken en van alle modules dit deze periode worden gegeven, of eerder zijn gegeven.
Opmerkingen, suggesties en vragen zijn natuurlijk van harte welkom!

VVV-uren? Een feestje dat ik meer docenten en leerlingen wens samen te vieren.

VVV-uren? Toch een soort VVV-bonnen voor leren?

 

Advertenties

One Response to Laat leerlingen meer kiezen, begin met wat kleins

  1. Cor Bavinck schreef:

    Beste Frans, VVVeel succes met dit mooie project. Het zal ook voor de leerlingen een feestje zijn!
    Cor Bavinck.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: