De onderwijzer aan de macht MeetUp010

De uitzending van VPRO Tegenlicht: ‘De onderwijzer aan de macht’ op  1 februari heeft nogal wat los gemaakt in onderwijzend Nederland. 

Er werd in deze aflevering ingezoomd op drie scholen waar bevlogen bestuurders, schoolleiders, leraren en betrokken ouders de ‘vaste waarden’ van het onderwijs ter discussie stellen: de indeling in verschillende klassen en leerniveaus gebaseerd op gestandaardiseerde toetsen, de traditionele afbakening van de verschillende vakken terwijl de natuur en onze hersens dat onderscheid helemaal niet maken, schooltijden die meer verband lijken te houden met de CAO van de leraren dan de ontwikkeling van leerlingen. Kan dat niet anders? Hoe kun je elke leerling het onderwijs aanbieden dat het beste bij hem of haar past? De uitzending is hier terug te zien.

Nu wordt er volop over gepraat, in de docentenkamer, in de huiskamer, op sociale media. Naar aanleiding van de uitzending zijn er ook door de VPRO een aantal Meet Ups georganiseerd in verschillende delen van het land.

En het gaat verder:

MeetUp010 tweet 2015-02-12_1658-300x146

Via een tweet van Else-Marike Visser, juf op de Daltonschool de Bergse Zonnebloem, hebben acht bevlogen docenten uit het PO, VO, MBO, HO zich verenigd en besloten zelf ook een officieuze Rotterdamse Tegenlicht Meet Up #36 te organiseren: MeetUp010 De onderwijzer aan de macht.

Dit zal gaan gebeuren op donderdag 19 maart, aanvang 19:30 uur, de locatie volgt nog. Wil je op de hoogte blijven, in contact komen of ideeën doorgeven dan kan dit op twitter via @meetup10. Meer informatie is te vinden zijn op de site van Ralf Hillebrand, een van de initiatiefnemers.

De initiatiefnemers zijn hard aan het werk om er een mooie Rotterdamse bijeenkomst van te gaan maken, waar goed en innovatief onderwijs uit Rotterdam een podium wordt geboden om ervaring en kennis met iedereen te delen en de discussie aan te gaan. Hoe het programma eruit gaat zien zal in de komende weken bekend worden. Niet omdat de initiatiefnemers het niet willen zeggen maar omdat ze het ook zelf nog niet weten.

Ik zal er in ieder geval zijn en heb aangeboden een aantal van de leerlingen van het Education Design Lab mee te nemen, om hen te laten vertellen over hun ideeën over nog beter onderwijs.

Inmiddels hebben zich al meer dan 150 mensen aangemeld om te komen. Aanmelden kan natuurlijk nog steeds, via dit formulier.

Meet010 logo cropped-SCN_0015-website

Dit initiatief laat zien dat docenten die in hun kracht staan actief aan de slag gaan om het/hun onderwijs nog beter te maken en dit te delen en vormt hiermee een prachtig voorbeeld voor het transitiepad ‘De Leraar in zijn/haar kracht‘ van United4Education.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: