Stempeluur

stempelFDG 18mm

Op vrijdag staan er in het rooster voor klas 6Vbiol2 2 lesuren, het 2e uur (09:00-09:45) en het 9e uur (15:15-16:00). Klas 6Vbiol2 is een cluster, dat wil zeggen dat niet alle leerlingen dezelfde vakken volgen binnen hun verschillende profielen. Deze vrijdag blijken er voor 21 van de 28 leerlingen, deels standaard, deels door afwezigheid van docenten ivm ziekte of nascholing, twee tot vier tussenuren te zijn ontstaan. Zij vragen het 2e uur om een mogelijke oplossing en komen met suggesties. Eén hiervan blijkt realiseerbaar en acceptabel. Er is een lokaal beschikbaar het 5e uur en de leerlingen beloven dan aan het werk te gaan…

Omdat er twee uren staan gepland voor mijn vak op vrijdag deel ik de activiteiten voor de leerlingen vaak in als volgt: 2e uur uitleg en vragen, 9e uur opdrachten maken en vragen. Het werk dat de leerlingen geacht worden het 9e uur te doen kunnen zij dus prima het 5e uur doen. Hoe ga ik dat als docent faciliteren en ‘controleren’?

Belachelijk eenvoudig. Met een stempel!

Aan het begin van de les krijgen de leerlingen in hun schrift een stempel, de DUP stempel, en aan het eind van de les opnieuw, maar dan een ‘omgekeerde’ versie. Zo is het zichtbaar voor de docent, maar vooral voor de leerling, wat zij hebben gedaan. Mocht de docent vinden dat de activiteiten tijdens het 5e uur onvoldoende zijn geweest dan is de optie aanwezig de leerlingen alsnog het 9e uur ook aan het vak biologie te besteden. Dit bleek niet nodig.

De leerlingen die geen tussenuur hadden hebben het 9e uur hun opdrachten gemaakt.

stempelFDG 18mm omgekeerd

En dan tijdens het verlaten van het lokaal het 5e uur een leerling die nog even langskomt: “Meneer, bedankt dat U dit voor ons hebt geregeld.”

Advertenties

One Response to Stempeluur

 1. Rob Alberts schreef:

  Ik stempel niet.
  Wel laat ik leerlingen vaak zelf aan het begin en einde een streep met datum en tijd plaatsen.
  Het geeft ouders een beeld van de productiviteit.
  De leerlingen en ik weten deze al.

  Vriendelijke groet,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: