De N-term en The Wisdom of Crowds: de voorspellingen

In 2005 schreef James Surowiecki het boek The Wisdom of Crowds, waarin hij beschrijft dat een groep slimmer is dan een paar geselecteerden uit deze groep, hoe briljant die ook zijn. De groep is beter in het oplossen van problemen, vernieuwing vorm geven en wijze besluiten nemen. Het boek start met de anekdote over Francis Galton’s verbazing dat een menigte aanwezig bij een boeren markt nauwkeurig het gewicht van een aanwezige stier wist te bepalen door het middelen van de individuele schattingen.

Zo zoiets ook bij het bepalen van een N-term voor een eindexamen werken?

Ik startte een klein onderzoekje voor het vwo examen biologie, vooral ook omdat ik persoonlijk benieuwd ben naar die N-term. Op verzoek van collega’s werd het onderzoekje uitgebreid naar naar de havo en vwo verwachtingen voor de talenzaakvakkenwiskundeexacte vakken en nog wat later naar alle vakken voor het vmbo.

Er kan nog steeds gestemd worden! Dus ben je docent van een eindexamen vak doe dit dan vooral! Bij een aantal vakken kunnen we zeker nog wat stemmen gebruiken. Deel deze oproep ook met je collega’s en binnen vakverenigingen. Tot de N-termen op woensdag 13 juni om 08.00 uur bekend gemaakt worden kan er gestemd worden.

Hieronder de voorlopige resultaten (ik zal ze waar nodig aanpassen als er nieuwe stemmen zijn geteld). Met een paar kanttekeningen vooraf.

Niet voor alle vakken zijn er evenveel stemmen binnen gekomen, voor sommige wel erg weinig om van een Crowd te kunnen spreken 😜.

De waarden waaruit gekozen kon worden bij het invullen van de verwachting zijn beperkt tot vijf opties, gebaseerd op de N-termen van de laatste vijf jaar. Dit betekent dat voor een aantal vakken de voorspelde N-term lager of hoger had kunnen uitvallen als lagere of hogere opties ook waren aangeboden. (Ik zal hier na woensdag verder op ingaan in een korte analyse van het onderzoekje).

Dit jaar is dit onderzoekje opgezet in de drukke periode van het eindexamen zelf, in een opwelling, met als uitgangspunt mijn eigen interesse in de voorspelling van de N-term voor mijn eigen leerlingen en kent het de nodige beperkingen. Deze zitten vooral in mijzelf wat betreft de technische kant van het aanbieden van de opties en het beperkt uitzetten van het onderzoekje. Het plan is zeker om volgend jaar een meer gedegen en beter voorbereid onderzoek te doen.

Maar toch, ik ben erg benieuwd wat de resultaten gaan zijn!

Iedereen heel erg bedankt voor het invullen!

Update 12 juni, 20.00 uur: met de laatst getelde stemmen, wijzigingen in rood aangegeven.

 

Bron:
The Wisdom of Crowds, James Surowiecki

Advertenties

9 Responses to De N-term en The Wisdom of Crowds: de voorspellingen

 1. Saskia Verheesen schreef:

  Waar zijn de klassieke talen?

 2. Martijn schreef:

  Hoi Frans,

  Martijn Masselink (Coenecoop College) hier. Grappig zo’n voorspelling gebaseerd op Wisdom of crowds. Toen ik de getalletjes zag, leken mij die voorspelde N-termen wel wat (te) dicht bij 1 liggen. We gaan het zien. Maar ergens heb ik het gevoel dat middelen hier misschien niet de beste methode is. Ik zou geloof ik eerder voor de modus gaan in deze, dus voor de meest genoemde variant. Maar dat is een gevoel, benieuwd naar de nauwkeurigheid van de voorspellingen.
  Volgens mij kon je voor wiskunde sowieso niet al te ver van 1 voorspellen (geen 0 of 2,0 oid) maar misschien heb ik dat niet goed gezien. (Twee jaar geleden geloof ik wisB vwo N-term 2,0; dat wordt op deze manier nooit voorspeld…)
  Anyway, grappig idee !
  Groeten, Martijn

  • fransdroog schreef:

   Hoi Martijn,
   Dank je.
   Er zaten inderdaad wat beperkingen in de opzet dit jaar, aantal keuze’s bijvoorbeeld gebaseerd op N-termen afgelopen 5 jaar. Het was klein begonnen en uit eigen interesse voor eigen vak, op verzoek steeds groter geworden. Belangstelling was er dus plan is het volgend jaar uitgebreider aan te gaan pakken.
   Groeten,
   Frans

 3. Yara schreef:

  Wel jammer dat tehatex/ kunst geschiedenis vergeten is

 4. Jan Henkhuizen schreef:

  Engels mag wel 1,5 zijn
  Duits 1
  Nederlands 1,1
  HAVO

 5. […] vakken en nog wat later naar alle vakken voor het vmbo. Uiteindelijk leverde dit het volgende resultaat en een aantal vragen of ik het dit jaar weer zou willen doen met een aantal suggesties voor […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: