Waarom ik (niet) ga staken op 15 maart

 

Ik ga staken tijdens de grote algemene onderwijsstaking op 15 maart.

Ik staak niet voor mijn salaris, hoewel dat jarenlang op een nullijn heeft gestaan en soms een verhoging heeft gekregen die net wel / net niet de inflatie corrigeert. Ik ben docent LD in de hoogste trede en hoewel mijn salaris niet of nauwelijks stijgt is het voor mij voldoende.

Ik staak wel voor het salaris van mijn startende collega’s en vooral alle leerkrachten in het PO en leraren in het VSO.

Ik staak niet omdat de werkdruk voor mij te hoog is. Ik ben gezegend met een ervaring en eigenwijsheid die ervoor zorgt ik dingen niet meer doe als het echt niet meer kan. Ik kan de keuze van wat ik niet meer doe voor mijzelf verantwoorden, ook al zijn de consequenties mij niet welgevallig en voelt het niet goed.

Ik staak wel voor een verlaging van de werkdruk. In mijn 17 jaar in het onderwijs heb ik haar zien en voelen groeien. Vrijwel jaarlijks is er iets bijgekomen, niet vaak ging er iets af.

Ik staak voor die collega die nu thuis zit, omdat het hem niet lukt de werkdruk zelf te reguleren. Hij wil het allemaal goed doen, elke taak(je) erbij wil hij goed doen. Omdat hij hart heeft voor het onderwijs, omdat hij hart heeft voor de leerlingen. Zijn eigen hart zit hem in de weg. Ik ken hem. Ik heb hem een bloemetje gestuurd. Er zijn er velen zoals hij. Die ken ik niet allemaal. Ik kan ze niet allemaal een bloemetje sturen. Ik kan wel voor ze staken. Ik staak wel voor ze. Een burnout overkomt 20% van mijn collega’s.

Ik staak niet tegen de besturen die de ernst van de situatie (h)erkennen en de staking steunen door hun personeel door te betalen.

Ik staak wel tegen de besturen, die besturen die ‘wel sympathie hebben voor de staking maar het middel niet steunen’. Besturen die aangeven dat het uitgespaarde geld aan onderwijs besteed zal gaan worden. Ik zou graag zien dat dit zeer zichtbaar gemaakt wordt, tot op de euro. Hoeveel is er aan salaris ingehouden en aan welke activiteit waar leraren of leerlingen direct iets hebben is dit besteed?

Ik staak niet voor alle problemen in het onderwijs. Ik ken ze niet allemaal. Die ik wel ken zijn er voor mij meer dan genoeg.

Ik staak omdat er iets aan het lerarentekort moet worden gedaan.

Het lerarentekort dat er voor zorgt dat op basisscholen nog maar vier dagen per week les gegeven kan worden. Dat er op het basisonderwijs voor zorgt dat dagelijks directeuren lesgeven, klassen worden samengevoegd, het op school aanwezig zijn tot kinderopvang vervalt, kinderen naar huis worden gestuurd.

Het lerarentekort dat er in het voortgezet onderwijs voor zorgt dat steeds meer lessen uitvallen, vrijwel ongezien, onopgemerkt. Daar zijn het tussenuren en lijken de leerlingen toch de hele dag op school.

Ik staak voor alle collega’s die ‘een uurtje extra doen’, voor een jaartje, omdat het rooster anders niet past. Voor alle collega’s die bewust een dag minder zijn gaan werken om hun eigen werkdruk te verlagen en erachter komen dat ze dan toch net zoveel uren werken, alleen voor minder geld.

Ik staak omdat genomen of voorgestelde werkdrukverlagende maatregelen effectief werkdrukveranderende maatregelen blijken, en nu zelfs zo genoemd worden.

Ik staak niet niet omdat er dan lessen uitvallen.

Ik staak niet niet omdat mensen er last van gaan hebben.

Ik staak en ben heel blij met de actie van ouders die ouders ook oproepen mee te gaan staken. Het gaat om onze kinderen. Het gaat om al onze kinderen, die van nu en die gaan komen. Het gaat om de toekomst van ons land.

Ik staak niet speciaal voor de leerlingen die ik nu zelf lesgeef.

Ik staak voor de leerlingen die goed speciaal onderwijs verdienen.

Ik staak omdat er ook op mijn VO-school hele lieve en hardwerkende collega’s zijn die aangeven niet te gaan staken of het nog niet te weten. Omdat het met hen persoonlijk goed gaat en zij de problemen niet zo zien. Het blijkt dan in gesprekken dat zij nog niet zo hebben nagedacht over de vierdaagse schoolweek die er voor hun kinderen zit aan te komen. Dat zij onbekend zijn met of niet nagedacht hebben over de grote loonkloof die er bestaat tussen PO en VO. Dat zij niet weten hoeveel meer uur leerkrachten op de basisschool lesgeven dan leraren op het VO. Dit kan en wil ik hen op geen enkele manier kwalijk nemen. Wel wil ik het graag onder de aandacht brengen.

Ik vind het jammer maar begrijpelijk dat wanneer je geen lid bent van een bond en jouw bestuur besluit je salaris in te houden dit een overweging.

Ik staak omdat wij het in het onderwijs te vaak gewoon laten gebeuren.

Ik staak omdat alle onderwijssectoren meedoen aan de actieweek en de staking.

Ik staak om aandacht te vragen voor de uitdagingen in ons onderwijs en de oproep te doen uitgaan dat we hier gezamenlijk mee aan de slag moeten.

Ik staak als een positieve daad.

Ik staak omdat de tijd soms NU is.

21 Responses to Waarom ik (niet) ga staken op 15 maart

 1. J. van Meijel schreef:

  Hoi Frans,
  Ik heb je bericht doorgestuurd naar al mijn collega’s, omdat ik niet mooier kon verwoorden dan jij waarom ik ga staken. Dank je wel!

  Vriendelijke groet,

  Jos van Meijel
  Docent BE/M&O
  Metameer
  di-woe-vrij

  • fransdroog schreef:

   Dank je, graag gedaan. Ik hoop dat er veel collega’s meegaan.

  • kees schreef:

   Ik vind die stakingen belachelijk, wie zijn de dupe: niet het kabinet, maar de ouders die geen mogelijkheden hebben zoals geen opa/oma, geen opvang, zelf werk waar je niet weg kan.

   Ik werk bij de overheid in de ict en ik werk samen met 1 andere collega. er moet elke dag iemand zijn, die andere collega heeft ook kinderen op de basis school. Hoe moeten we dat dan ineens zien te regelen!!!!! 90% van al die redenen voor het staken heb ik ook!!! Dan kan heel nederland wel staken.

   PAK DE MENSEN DIE HET VOOR HET ZEGGEN HEBBEN EN NIET DE OUDERS

   • fransdroog schreef:

    Beste Kees,
    Ik begrijp dat het vervelend is voor ouders dat er deze dag gestaakt gaat worden. Maar dat is om vele goede redenen.
    Een van de redenen om te gaan staken is te voorkomen dat wat nu al aan het gebeuren is op verschillende basisscholen, namelijk vierdaagse schoolweken, niet de standaard gaat worden door het lerarentekort. Dan zullen alle ouders nog veel meer moeten gaan regelen.
    Met vriendelijke groet,
    Frans

 2. Dag Frans, ik ben gepensioneerd maar zou anders (als directeur PO en MBO) ook willen staken tegen het ontbreken van een toekomstgerichte onderwijsvisie bij de overheid. Ze doen maar wat!
  Dank je, Ab Kools

 3. Wim Klaassen schreef:

  Zo ziet solidariteit er uit!

 4. Arjan Pruim schreef:

  Goed verhaal !

 5. Dunya schreef:

  Op mijn school gaat -bijna- niemand staken, ze zien er het nut niet van in voor het VO en bovendien wordt het door het bestuur ontmoedigd. Ik heb je stukje in de docentenkamer neergelegd, hopelijk trekt het nog wat mensen over de streep.

 6. fransdroog schreef:

  Ik vind dat jammer om te lezen. Ik vind het kwalijk als een bestuur ontmoedigd. Het is hun recht om aan te geven dat ze niet doorbetalen maar het stakingsrecht is een individueel recht dat zij dienen te respecteren. Ik hoop inderdaad dat je nog mensen mee gaat krijgen. Het gaat hier om een groot algemeen, ook als voor sommigen van ons de individuele situatie nog niet zo slecht.

 7. Klaas Hovestad schreef:

  Mooi verhaal, ik ben instructeur en val onder het OOP, enigszins jammer dat mijn groep (waar de werkdruk ook hoog is voor een veel minder salaris) niet genoemd wordt.

  • fransdroog schreef:

   Beste Klaas, dank voor je reactie, excuses dat ik OOP niet specifiek benoemd heb. Ik staak zeker ook voor een hoger salaris en daar waar nodig meer waardering voor het werk van het OOP. Groet, Frans

 8. Jacques Verschuren schreef:

  Dag Frans, ook op onze school is jouw stukje doorgemaild naar en gelezen door collega’s. Omdat er al TE LANG aan de fundamentele poten van het onderwijs gezaagd wordt, hoop ik dat velen zich laten inspireren door jouw stuk. Thx.

  • fransdroog schreef:

   Fijn te horen. Ik hoop inderdaad dat het een bijdrage kan leveren aan beter onderwijs voor de toekomst. Ik hoop dat mensen overtuigd raken nog iets verder en langer over het algemene belang na te denken en durven handelen.

 9. Ed schreef:

  Top. Niets aan toe te voegen. Om mij heen zie ik collega’s waar de secties groot zijn Wel groeien in salarisverhoging. De een wel en voor de ander nog maar weer niet, onder het mum van: er is even geen geld! Ik staak niet, omdat ik het slecht heb, ik staak wel dat zoals je aangaf reeds jaren op de nul lijn zit en dit voorlopig geen verandering in plaats vindt. Ook mede door de subsidies die scholen momenteel niet meer of in afgeslankte vorm nog ontvangen, omdat onze school met dure kosten zitten, moet ik, lees alle collega’s inleveren. Ik staak dus voor een eerlijke verdeling, gelijke salariëring voor gelijke werkdruk… Nu is er in het onderwijs best een groot verschil. Secties met allen LD en secties met LB… Waarom, omdat de leiding beslist!
  Ik klaag niet, maar daar valt ook het e.e.a. voor te zeggen… (kosten voor de school).
  Bedankt voor je bericht… Tot 15 maart.

 10. Anne schreef:

  OOK ik ga mee op mijn vrije vrijdag om solidair te zijn met docenten. Ik ben OOP, TOA. 15 jaar geleden wegbezuinigd uit de gezondheidszorg en een andere baan gezocht met meer zekerheid. Gevonden en kijkend met de deskundige blik van een ARBO deskundige ben ik steeds meer verbaast over hoe de regel- en controle “zucht” gezonde initiatieven om zeep brengt. Mensen gaan tot het uiterste met zestige urige werkweken. En ja dan hebben ze vijf weken zomervakantie als docent om bij te komen en fris te zijn voor een volgende groep pubers. Docenten leren de kinderen niet alleen een vak, ze helpen ze opvoeden! Onschatbare waarde voor de toekomst.

 11. Dragosh schreef:

  Super! Heb het met mijn collega’s gedeeld en het heeft sommigen overtuigd van het nut van de staking!
  Dank!

 12. […] Als je dit al eerder had gelezen, lees dan waarom Frans Droog (niet) staakt.  […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

<span>%d</span> bloggers liken dit: