About

High school teacher in Biology, Physics, Chemistry, Science and occasionaly Maths at Wolfert Lyceum.

Very interested in getting Web 2.0 into the classroom. Using wiki´s, glogster, prezi, twitter, symbaloo, Google Apps.

Trying to become a #docent2.0 by running a #web20indeklas program to get #leerling2.0 to use #web20

Interested in international collaborations, yearly participating in Learning Circles.

Using a SMARTboard and participated in the STaL and SSM exchange programs.

Proud owner of both an iPhone and an iPad (maybe soon an MacBook Pro too…)

Favorite topics: Evolution, DNA, Learning, Technology, Brain, MindMapping.

Hobbies include dogs, walking, sport, reading, learning, teaching.

PhD in Molecular Biology. Worked as Scientific Researcher at Universities for 10 years, before going into Education in 2000.

32 Responses to About

 1. Sander schreef:

  Hoi Frans,

  Deze week viel je tweet over oa Symbaloo en Twitter mij op. Ik vind het mooi om te zien dat er in het onderwijs in Nederland kennelijk toch voortrekkers van ict in het klaslokaal blijken te zijn.

  Ik ben zelf net een paar weken terug uit Amerika waar we http://www.symbalooedu.com hebben opgezet. De komende tijd zal ik hiermee bezig zijn in Nederland. Ik zou graag met je in contact komen, om te kijken of we vanuit Symbaloo iets extra’s voor je (school?) kunnen doen, en wellicht kun je ons voorzien van wat feedback.

  Vriendelijke groet!

  Sander Vessies
  Symbaloo.com
  06 282 00 550

 2. Nicole van der Linde schreef:

  Beste Frans,

  Via Twitter kwam ik op jouw site terecht en heb met grote interesse je blogs gelezen. Zelf ben ik werkzaam als docent op het Zuyderzee College in Emmeloord. 1 van de eerste scholen die werken met macbooks i.p.v. boeken. Aan mij de taak als docent om lesmateriaal digitaal beschikbaar te maken (arrangeren). Een leuke maar pittige uitdaging. Op dit moment onderzoek ik de web 2.0 mogelijkheden en ben dan ook blij met de informatie in jouw blogs.

  Ik wens jou weer veel succes toe met het komende schooljaar!

  Met groeten,

  Nicole van der Linde
  Zuyderzee College

  • fransdroog schreef:

   Beste Nicole,
   Dank voor je reactie! Leuk en goed om te horen dat je iets met de informatie uit mijn blogs kunt.
   Interessante ontwikkeling dat jullie van boeken naar macs zijn overgestapt. Ik zal de ervaringen zeker gaan volgen.
   Het lijkt me een hele uitdaging, wel een leuke maar tijdrovende, om zelf digitaal lesmateriaal te ontwikkelen. Doen jullie dit met een groep en/of via een vast format?

 3. Uilke de Vries schreef:

  Dag Frans,

  Heb jij nog wat interessante links over social media gebruik in het VO? Trouwens jouw artikel over top 9 activeren van leerlingen in het kader van Marzano doorgestuurd naar collega’s met daarop positieve reacties!

  Gr
  Uilke de Vries
  ICT coördinator KSG Apeldoorn

 4. Sander schreef:

  Hallo Frans,

  Ik zit met belangstelling je tweets en blog te lezen. Je bent duidelijk een voortrekker op het gebied van onderwijs & ict. Goed bezig!!
  Frans, ik ben al 4 jaar bezig met mijn eigen initiatief op dat gebied, een examenstie http://www.watmoetikweten.nl.

  Frans, zou ik aan jou als docent en voorloper op dit gebied kunnen vragen eens kritisch naar de website te kijken? Is ‘ie geschikt voor gebruik in de klas? Wat kan er beter? Ik zou graag in contact met je komen.

  • fransdroog schreef:

   Beste Sander,
   Je site ziet er mooi overzichtelijk uit en bevat veel nuttige informatie voor examenkandidaten, netjes bijeen. Hij is dus zeker goed bruikbaar volgens mij. De top 5 met belangrijkste onderwerpen is een voor de leerlingen, maar ook docenten!, een hele handige. Zelfde geldt voor downloaden antwoorden, berekenen cijfer en examenstof. Dit kan ook op andere sites maar hier staat het allemaal mooi bijeen. Dat heeft je vast heel wat werkt gekost! Het is dus een mooie site om als school aan te bieden aan leerlingen.
   Dat er dan op dezelfde site ook nog geoefend kan worden, met antwoorden is een goede toevoeging. Leerlingen (en ook docenten!) vinden het in het algemeen erg plezierig als ze niet teveel sites hoeven te onthouden. Leerlingen kunnen dit ook zelfstandig doen.
   Een nadeel van jouw site zou kunnen zijn dat door de grote compleetheid die je nastreeft hij wat minder geschikt is voor de vakdocent die meer oefenstof bijeen zou willen zien.
   Een ander nadeel zou kunnen zijn dat hij moet wedijveren met reeds bestaande sites waar vergelijkbare informatie te vinden. Dat wil zeggen dat docenten moeten ´overstappen´ of toevoegen.
   Al met al dus volgens mij een hele bruikbare site die mooi zou staan als link op de website van middelbare scholen.
   Met vriendelijke groet,
   Frans

 5. André Molenaar schreef:

  Hallo Frans,

  Ik ben werkzaam in het VO en bezig me te orienteren op de invoering van PC’s in het onderwijs. Het gaat om gebruik in de les. Ik neem aan dat jij hier veel van weet en mij verder kan helpen. Het gaat o.a. om vragen als: laptop of I-pad – gebruik privé computer op het netwerk van schhol – beveiligingsrisico’s voor het netwerk – onderwijskundige toepassingen etc. Kan jij mij verder helpen aan informatie over genoemde onderwerpen? Zou graag hierover in contact met je komen.

  • fransdroog schreef:

   Hallo André,
   Ik ben geen ICT´er en heb van de technische kant dan ook weinig verstand. Ik kan je hiervoor misschien wel doorverwijzen naar Harry Dubois, Hoofd ICT van het Corderius College in Amersfoort. (ofwel @ictcafe op twitter)
   Ik ben (helaas) ook nog nooit betrokken geweest bij de aanschaf van laptops of iPads. Keuze hiertussen ligt volgens mij vooral in hoe je het didactisch wilt inzetten. De iPad is meer gericht op toekomstige ontwikkelingen en het gebruik sluit erg aan bij de leefwereld van de huidige leerling.
   Voor een 1:1 laptop situatie kan ik je verwijzen naar Bart Hoekstra van De Regionale Scholen Gemeenschap Stad en Esch in Meppel (ofwel @barthoekstra op twitter).
   Voor een 1:1 iPad situatie is dhr Aissatie van het Geuzencollege in Vlaardingen een goede bron. Deze school heeft al de nodige ervaring hiermee namelijk.
   Ik hoop dat je hier verder mee kunt en zou graag vernemen wat je uiteindelijk besluit is geworden en vooral ook waar deze dan op is gebaseerd. Succes.

 6. Aad schreef:

  Dag Frans,

  Een pracht initiatief. Wil er graag bij betrokken zijn. 1 feb kan ik tot mijn grote verdriet niet.

  • fransdroog schreef:

   Hoi Aad,
   Goed om te horen. Jammer dat je er de 1e keer niet bij kunt zijn. Er komen ongetwijfeld mogelijkheden genoeg om later in te stappen. Tot dan,
   Vriendelijke groet,
   Frans

 7. Annemie Dreessen schreef:

  Hallo Frans,

  wij, Josette Janssen en Annemie Dreessen willen graag met jou in contact komen. Wij willen heel graag beginnen met het flippen van onze lessen biologie voor 3 VMBO/t. Graag willen we wat meer informatie en tips. We willen graag eens zien hoe dit in de praktijk werkt.

  Wij geven les op het Sintermeertencollege te Heerlen.
  jmdreessen@sintermeerten.nl

  met vriendelijke groet,
  Josette en Annemie

 8. TV schreef:

  Beste Frans,
  allereerst mijn complimenten met je blog. Het geeft me voldoende aanknopingspunten om de komende tijd weer aardig wat tijd te steken in nieuwe mogelijkheden in de klas.

 9. Anoesjka Raats schreef:

  Beste Frans,

  Wij gaan volgend schooljaar starten met Edmodo in het kader van social networking en loopbaanleren. We zijn nog in een onderzoeksfase van edmodo. Allerlei vragen over hoe profiel van leerlingen in te richten (weinig opties), tijdlijngebruik, eerste lessen etc. Overall hoe edmodo te gebruiken/in te zetten. Kun jij er iets over vertellen (slideshare leerling / docent wel gevonden).

  Groetjes Anoesjka

 10. Mascha van de Weer schreef:

  Beste Frans,

  Ik zag pas geleden je vraag op Twitter over ervaringen met BYOD-onderwijs en wilde daar toch nog even op reageren, maar zoals je ziet heb ik meer nodig dan 140 tekens en je e-mailadres kon ik zo 1-2-3 niet vinden, dus dan maar hier.

  Ik ben afgelopen november bij een BYOD-conferentie geweest, georganiseerd door Scholengemeenschap Canisius in Almelo. Daar hebben ze naar mijn mening een behoorlijk goede implementatie gedaan. Ik ben verder zelf niet aan die school verbonden, maar ik denk dat je het beste contact op kunt nemen met de (onderwijskundige!) ICT-coördinator daar. Hij kan je er heel veel over vertellen.

  De conferentiepagina bestaat nog steeds en staat ook vol met informatie: http://www.byodconferentie.nl/

  Zelf heb ik er op eigen initiatief een aantal blogposts over geschreven. Daarin vind je dus geheel mijn eigen waarneming van die avond: http://www.didactadvies.nl/2013/12/byod-conferentie-deel-1/

  Ik hoop dat je er iets aan hebt!

  Met vriendelijke groet,

  Mascha van de Weer

 11. Gerben Weldink schreef:

  Dag Frans,

  Ik heb je vorig jaar ontmoet op de UT tijdens een workshop over flipping the classroom. Dit heeft me dusdanig getriggerd dat ik er dezelfde dag nog me aan de slag ben gegaan. In mijn 4 havo klas heb ik het een half jaar uitgeprobeerd en mij beviel het eigenlijk best goed.. Ik zou hier graag nog een keer met je over willen praten over hoe jij dit nu aanpakt, zou dit mogelijk zijn? Zou je via mijn emailadres kunnen antwoorden?

  gr

  Gerben Weldink
  Bonhoeffercollege Enschede.
  Docent Natuurkunde.
  weldink@bc-enschede.nl

 12. tjeu seeverens schreef:

  Frans, hoe kan ik je per mail bereiken?

 13. Ishan schreef:

  Hey Frans,

  Hope you’re having a great day!

  I’m doing an expert roundup on my site and I think many new Science teachers using education technology products in their classroom like me would love to know your answer to this question :

  If you could only use 3 Education technology tools/apps/sites for your teaching which 3 tools would you choose? e.g. Schoology, Remind, and KhanAcademy.

  Thanks in advance!

  As soon as I’m done compiling the results, I would inform and link back to your blog.

  Thank you!
  Ishan

  • fransdroog schreef:

   Hi Ishan,
   I wouldn’t actually accept being limited to only three 😄.
   But my top three would probably be, at this moment, Edmodo, GAFE, YT.
   Good luck with your work, would love to see the results.
   Frans

 14. […] media in de klas. Mooie voorbeelden die in het oog springen zijn Jelmer Evers op UniC in Utrecht, Frans Droog op het Wolfert Lyceum in Bergschenhoek en Dick van der Wateren op het Eerste Christelijk Lyceum in […]

 15. Beste Frans,
  Ik heb je blog over Blimage gelezen. Leuk initiatief! Ik ben pas voor mezelf begonnen als webredacteur voor het onderwijs. Ik heb op mijn site een aantal blogs geschreven over onderwijs. Eén van die blogs gaat ook over blimage; ik ben zo vrij geweest jouw naam daar in te noemen. Ben benieuwd wat je van de blogs en de site vindt. http://www.tekstlokaal.nu
  vriendelijke groet, Jeannette Nederlof

 16. Marthe Poot schreef:

  Beste Frans Droog,

  Ik ben zelf werkzaam op het Wolfert Tweetalig en dit jaar verantwoordelijk om de openingsdag van het nieuwe schooljaar te organiseren samen met drie andere collega’s. Tijdens deze openingsdag willen we ons richten op innovatie binnen het onderwijs en we zijn daarvoor dan ook op zoek naar sprekers die de dag kunnen starten en onze collega’s van inspiratie kunnen voorzien. Hierna zullen zij in kleinere teams verder de diepte in gaan met dit onderwerp. Via via werd uw naam genoemd, en vandaar de vraag of u daar eventueel tijd voor dan wel interesse in zou hebben? Het gaat om de maandag 22 augustus en we zijn op zoek naar sprekers die ongeveer een uur kunnen vullen.

  Mocht u interesse gewekt zijn en wilt u er meer over weten, dan ben ik te bereiken op mpo@wolfert.nl.

  Ik hoop van u te horen,

  Met vriendelijke groet,
  Marthe Poot

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: