Laat leerlingen de geschiedenis zelf online ontdekken

De BBC levert werkelijk fantastische online bronnen voor het onderwijs. Eén van deze pareltjes is The British Museum´s ´A History of the World´.

A history of the world

Wat is het?
Een virtueel museum van historische objecten. Elk object is gekoppeld aan een kort overzicht overzicht met informatie over het object en mogelijkheden om er meer over te weten te komen. Er kan naar objecten gezocht worden door te zoeken op lokatie, thema of cultuur maar ook op kleur of materiaal. De objecten gezamenlijk vormen een mooie manier om de geschiedenis van de wereld te ontdekken.

Hoe werkt het?
– Ga naar de ´explore´pagina van de site
– Zoek naar een object door op één van de ´filters´ links op de pagina te klikken
– Selecteer een periode uit de geschiedenis via de ´timeline´rechts op de pagina
– Klik op één van de objecten die verschijnt
– Kom meer te weten over dit object door te klikken op ´more on this object´

Hoe kun je het in de klas gebruiken?
BBC´s History of the World biedt een geweldige gelegenheid om leerlingen geschiedenis zelf te laten onderzoeken en ontdekken. Door de leerlingen zelf te laten kiezen komen ze bij objecten die hen interesseren en op deze manier zal het ze zeer aanspreken en ze betrekken bij de geschiedenis van dit object. Leerlingen kunnen vervolgens de verhalen achter het object vertellen aan hun klasgenoten. Met een hele klas kan ook een overzicht gemaakt worden door leerlingen voor een bepaalde tijdperiode verantwoordelijk te maken en deze informatie als klas in een verhaal te verbinden. Het begin en het eind van het verhaal kunnen dan door de klas gezamenlijk geschreven worden.
Een belangrijk hulpmiddel hierbij kunnen gerichte vragen zijn die de leerlingen over hun object dienen te beantwoorden. Waardoor is dit object zo goed bewaard gebleven? Wat leert het ons? Welk verhaal hoort erbij? Essentieel is dat leerlingen hun object op een tijdlijn plaatsen, zodat zij zaken chronologisch leren plaatsen en er een goed beeld van de geschiedenis ontstaat. Leerlingen zullen vooral enthousiast met dit soort opdrachten aan de slag gaan als ze de vrijheid wordt gegeven om hun eigen manier van presenteren te kiezen. Een geschreven verhaal, een filmpje, een powerpoint/prezi/glogster, een krantenbericht.

Bronnen: iLearn Technology

3 Responses to Laat leerlingen de geschiedenis zelf online ontdekken

  1. […] background-position: 50% 0px; background-color:#222222; background-repeat : no-repeat; } fdroog.wordpress.com (via @eLZet52) – Today, 12:46 […]

  2. Leonie schreef:

    Mooie tip! Leuk voor in de klas. Klein detail, British schrijf je zonder C..

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.