Flip de klas – eenvoudig beginnen

flipped-classroom-the-right-tech-approach-for-teachers

Wat is Flip de klas?

Bij de educatieve techniek Flip de klas  (‘Flipping the Classroom’) worden de activiteiten die gewoonlijk in de klas en daarbuiten worden uitgevoerd omgewisseld. Het doel is de tijd in het klaslokaal effectiever te gebruiken. Er zijn vele manieren om invulling aan dit principe te geven. De meest directe is de klassikale instructies op te nemen en deze in de vorm van een videoles als huiswerk aan de leerlingen aan te bieden.

Eenvoudig beginnen

Wanneer je overweegt om een overstap te maken naar het Flip de klas model maar niet weet waar te starten dan kan het een goed idee zijn om eenvoudig te beginnen. Het is zeker niet noodzakelijk om in één keer alles om te gooien. Je kunt een aantal elementen uit het Flip de klas model nemen en deze combineren met één of meer Web 2.0 tools ofwel internet toepassingen. Je kunt dit doen in kleine stapjes zonder de term Flip de klas te introduceren. Hiermee leg je minder druk op jezelf en op je leerlingen. Door het Flip de klas model in kleine stapjes te introduceren kun je zelf makkelijker ontdekken wat werkt, voor jou en voor jouw leerlingen. De resultaten zullen je verder op weg helpen en kunnen dienen om collega’s van de mogelijkheden en voordelen te overtuigen.

Ik zal beginnen met een paar eenvoudige tools te introduceren die mij geholpen hebben mijn eerste stappen te zetten en het Flip de klas model in mijn lessen en mijn manier van lesgeven op te nemen. Wat je nodig hebt voor de meest basale vorm van het Flip de klas model is een manier om video’s op te nemen en een manier om deze met je leerlingen te delen. De eerste tool die ik wil laten zien doet dan ook beide ineen.

Educreations: ‘Teach what you know, Learn what you don’t’

Educreations whiteboard

Via Educreations is het mogelijk om eenvoudig en snel een les op te nemen en binnen enkele minuten online op het internet te zetten. Dit kan overal vandaan gedaan worden. Educreations maakt heel slim gebruik van de mogelijkheden die worden geleverd door één van de meest ingrijpende technologische ontwikkelingen binnen het onderwijs van de laatste jaren: de iPad. Educreations maakt van de iPad een interactief whiteboard dat tegelijkertijd de stem en wat er geschreven wordt kan opnemen. Op deze manier kan een docent een concept uitleggen of de uitwerking van een opdracht toelichten. Als bronnen kunnen foto’s worden toegevoegd vanuit de bibliotheek, de camera, Dropbox of door direct zoeken op het internet. De verbinding van Educreations met Dropbox kan handig zijn als verschillende docenten bronnen voor hun lessen willen delen. Waneer een les klaar is kan deze voorzien worden van een titel en beschrijving, een instelling voor wie de video mag zien en een onderwerp. Wanneer de les wordt opgeslagen komt deze automatisch ook op de website van Educreations.

Op de website van Educreations kunnen ‘courses’ worden aangemaakt waarin de lessen kunnen worden geordend. Je kunt er voor kiezen als ‘course’ een vak of een klas of bijvoorbeeld een hoofdstuk te gebruiken. Bij een nieuwe ‘course’ wordt een code gegenereerd en door deze te delen met je leerlingen kun je ze toegang geven. Voor het gebruik van de website dien je als docent éénmalig een gratis account aan te maken. Leerlingen dienen zich ook éénmalig aan te melden. Voor leerlingen is het niet noodzakelijk dat zij een emailadres invullen. Ik heb dat leerlingen wel laten doen en hen verplicht hiervoor hun school emailadres te gebruiken. De docent kan zien welke leerlingen zich hebben aangemeld en hoe vaak individuele video’s zijn bekeken. De docent kan (nog?) niet zien welke leerling welke video hoe vaak heeft bekeken. De docent kan leerlingen via de website emails sturen en het password aanpassen indien nodig. Onder elke video verschijnt automatisch een tekstvak waarin leerlingen vragen kunnen stellen, dit kan eventueel ook worden uitgeschakeld. In de instellingen kan ervoor worden gekozen van elke vraag via de email een melding te krijgen. Ik heb zelf de mogelijkheid tot het stellen van vragen door leerlingen als een hele nuttige ervaren.

Educreations Flipdeklas voorbeeldles 2012-12-28_0831

Er zijn op de iPad twee apps die vergelijkbaar zijn met Educreations, dit zjjn ShowMe en Screenchomp. Educreations heeft zich van deze drie duidelijk het meest gericht op gebruik in het onderwijs, vooral door zijn website. In de visie van de makers zou de website ook kunnen uitgroeien tot een grote verzameling van lessen waarbij uiteindelijk door aanbevelingen hele goede lessen en hele goede docenten veel bekeken zullen gaan worden. In het gebruik heeft Educreations het grote voordeel dat er meerdere pagina’s kunnen worden aangemaakt.

De lessen kunnen ook zonder iPad gemaakt worden door direct naar de website van Educreations te gaan. Dan is voor het netjes schrijven wel het gebruik van een tekentablet aan te raden. De mogelijkheden voor het maken van de lessen zijn op de website wel iets beperkter. Helaas is er op dit moment, voor zover mij bekend, geen alternatief voor Educreations dat geschikt is voor tablets die gebruik maken van Androïd. Mijn verwachting is wel dat die er gaan komen. Mocht je er één weten dat hoor ik dat graag.

Een aantal tips, uit eigen ervaring en van anderen:

  • maak een script voor je videoles
  • maak je videoles niet te lang, 3 minuten lijkt optimaal, twee korte video’s werken beter dan één lange
  • zet plaatjes, figuren en een deel van je tekst klaar voor je met opnemen begint
  • het spreken hoeft niet ‘perfect’, een natuurlijke wijze van spreken werkt het best (drink eventueel wat water voor je gaat inspreken)
  • onthoud het doel van de techniek: leren vergemakkelijken en meer tijd in de klas  creëren voor effectieve interactie
  • begin met één les of één onderdeel van een les

Wil je een indruk krijgen van de lessen die ik heb gemaakt voor het vak wiskunde in klas 2-VWO dan kun je die hier zien. Alle commentaar is welkom! 🙂

Deze post beoogt de eerste te zijn in een reeks over hoe het Flip de klas model concreet is in te zetten in het onderwijs.

dutchflippersEr is in de Personal Learning Netword Ning Flipped Learning Network een groep Dutch Flippers. Wil je meer weten over Flip de klas of actief aan de slag dan ben je daar van harte welkom.

Deze post is mede geïnspireerd door een bijdrage van Erin Klein in Classroom 2.0 The Book.

18 Responses to Flip de klas – eenvoudig beginnen

  1. […] Wat is Flip de klas? (‘Flipping the Classroom’) Bij de educatieve techniek Flip de klas worden de activiteiten die gewoonlijk in de klas en daarbuiten worden uitgevoerd omgewisseld. Het…  […]

  2. svanderweide schreef:

    Frans, mooie startup voor de beginnende flipper. Misschien is deze FAQ een mooie aanvulling? http://wp.me/p2wBpi-1o

  3. Roelof schreef:

    Wat ik mij als ouder van twee pubers (met volgens mij nog geen ‘flippende’ docenten) afvraag: Zijn er nog geen landelijke programma’s om het gehele lesmateriaal voor het middelbaar onderwijs voor de diverse lesmethodes aan te bieden? En dan volledig professioneel opgenomen. Waarin voor de pubers interessante rolmodellen de instructies geven.

  4. […] Wat is Flip de klas? Bij de educatieve techniek Flip de klas (‘Flipping the Classroom’) worden de activiteiten die gewoonlijk in de klas en daarbuiten worden uitgevoerd omgewisseld. He…  […]

  5. […] Wat is Flip de klas? Bij de educatieve techniek Flip de klas (‘Flipping the Classroom’) worden de activiteiten die gewoonlijk in de klas en daarbuiten worden uitgevoerd omgewisseld. He…  […]

  6. […] bijdragen op dit blog over Flip de Klas. Flip de klas werkt! Revisited Flip de klas – Eenvoudig beginnen Boek review “Flip Your Classroom : Reach Every Student in Every Class Every Day” Flip de klas […]

  7. […] Wat is Flip de klas? Bij de educatieve techniek Flip de klas (‘Flipping the Classroom’) worden de activiteiten die gewoonlijk in de klas en daarbuiten worden uitgevoerd omgewisseld. He…  […]

  8. Esther Saaltink schreef:

    Bedankt voor de tip. Ik wilde al een tijdje beginnen met flip the classroom maar zat te twijfelen over de manier om de filmpjes op te nemen en waar neer te zetten. Ik ga het eens met educreations proberen.

  9. […] Regelmatige lezers van dit blog zullen weten dat ik actief gebruik maak van Flip de Klas / Flipping the Classroom bij mijn lesgeven. Voor een deel van de uitvoering hiervan maak ik gebruik van de iPad app Educreations. Deze app staat het toe om heel eenvoudig tekst te typen of te schrijven en te voorzien van je eigen stem. Ook kunnen er afbeeldingen vanaf je iPad of het internet worden toegevoegd. De app werkt zeer intuitief en maakt starten met Flip de Klas zeer laagdrempelig. De lessen kunnen naar de website van Educreations worden gestuurd en hier kunnen ze eenvoudig worden onderverdeeld naar klas of onderwerp. Via de website kunnen overigens ook presentaties gemaakt worden dus is een iPad niet noodzakelijk. Een uitgebreidere beschrijving is te vinden in de blogpost Flip de klas – eenvoudig beginnen. […]

  10. Karin schreef:

    Hoi, Ik kan helaas je voorbeeld (wislunde klas 2, vwo) niet openen! Ik ben niet geautoriseerd. Jammer!

  11. Karin schreef:

    Het nadeel aan Educrations vind ik dat je geen gezicht van de docent ziet, want dit is nu juist het meest krachtige aan de filmpjes, denk ik. Ik heb een test gedaan met Screenium, werkt goed!

    • fransdroog schreef:

      Over het algemeen wordt inderdaad gezegd, gedacht dat het zien van het gezicht van de docent de impact van de video’s versterkt. Voor het type korte uitleg video’s dat ik bij wiskunde gebruik vind ik het geen groot bezwaar. Educreations blijft daarvoor toch erg handig, gezien de overige voordelen.
      Ik heb geen ervaring met Screenium en ben nu bezig met het mezelf aanleren van het gebruik van Camtasia.
      Er zijn vele tools, en daar gaat in essentie ook niet om, voor ieder wat hem en zijn leerlingen het beste bevalt.
      Succes met het flippen!

  12. Gerrit Jan Fonk schreef:

    Beste Frans,

    Kun je niet gewoon filmpjes van je les maken direct op de i-pad? Ze hebben sinds kort een fraaie en goedkope app beschikbaar, imovie van waaruit je ook direct op youtube kan posten.

  13. […] Bij de educatieve techniek Flip de klas ('Flipping the Classroom') worden de activiteiten die gewoonlijk in de klas en daarbuiten worden uitgevoerd omgewisseld. Het doel is de tijd in het klaslokaal effectiever te gebruiken.  […]

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.