Visueel samenwerken

murally logo

Mural.ly gebruikt als slogan ‘Google Docs for visual people’ en die slogan trok niet alleen mijn aandacht, hij blijkt ook heel goed te kloppen. De wijze waarop Mural.ly is opgezet, en dan vooral de wijze waarop informatie is toe te voegen en de wijze waarop hieruit een presentatie is te maken, maakt het tot een zeer interessante prikbord tool en één die de moeite van het bekijken meer dan waard is.

Wat is het?

Mural.ly is een online prikbord, hier een ‘mural’ genoemd, waarop allerlei vormen van inhoud geplaatst kunnen worden. Dit kunnen plaatjes, video’s enzovoorts zijn en deze kunnen vanaf verschillende bronnen worden toegevoegd, bijvoorbeeld een website of een computer. Vanuit een gemaakte mural kunnen vervolgens presentaties worden gecreëerd, waarbij een pad kan worden aangemaakt langs alle of een deel van de inhoud. Een mural kan privé gehouden worden of eenvoudig publiek gedeeld worden om samen te werken of kan privé gezet worden.

Hoe werkt het?

Murally5 Drag and Drop

Inhoud kan bij Mural.ly op verschillende manieren worden toegevoegd. Zoals bij andere online prikborden kan dit vanuit het programma zelf door naar de betreffende bron te gaan en via copy/paste het gewenste te selecteren en in te voegen. Er kan ook vanuit het programma direct in Google gezocht worden. Wat Mural.ly echter bijzonder maakt en wat één van de zeer aantrekkelijke kanten van Mural.ly vormt is de wijze waarop de inhoud ook kan worden toegevoegd. Namelijk ontzettend simpel: werkelijk alles kan via ‘Drag and Drop‘ worden gedaan! Dit geldt niet alleen voor plaatjes vanaf de eigen computer maar ook voor plaatjes vanaf een website of zelfs voor links via hun url.

Een andere zeer aantrekkelijke kant van Mural.ly is de eenvoudige wijze waarop de bestaande inhoud van een mural kan worden gebruikt om een presentatie samen te stellen. Door geselecteerde items samen te voegen in een vakje kan er een pad worden aangelegd van vakje naar vakje, waarbij tijdens de presentatie op de vakjes wordt ingezoomd, net zo als dit bij de populaire presentatie tool prezi gebeurd.

De wijze waarop het samenwerken in Mural.ly is georganiseerd is eveneens heel goed doordacht en erg handig. Er is een geschiedenis terug te zien van alle veranderingen en er kunnen eenvoudig berichten verstuurd worden aan iedereen die samenwerkt binnen een mural.

Een voorbeeld mural met de nodige toelichting is hier op de website te vinden.

Hoe kan je het in de klas gebruiken?

Leerlingen kunnen individueel of in een groep informatie verzamelen over een onderwerp. De informatie kan tekst zijn of afbeeldingen of video of andere inhoud. En deze informatie kan bij Mural.ly belachelijk eenvoudig worden toegevoegd door de ‘Drag and Drop‘ mogelijkheid! De mural kan gedeeld worden en na de fase van het verzamelen van informatie kan de informatie visueel worden geordend als een soort mindmap. Dit zal voor veel leerlingen een grote toegevoegde waarde hebben ten opzichte van hoofdzakelijk tekstuele informatie vooral rechtlijnig ordenen.

Een mural kan ook als mindmap worden gestart door bijvoorbeeld een onderwerp centraal te stellen en terwijl hier aan gewerkt wordt alle extra informatie die wordt gevonden of alle gedachten die langskomen op de mural te plaatsen waarbij deze als een soort groeidocument fungeert. Gedachten kunnen elke vorm hebben: een zinnetje of quote die een leerling te binnen schiet, een reclame of YouTube filmpje waar een leerling aan denkt, een stuk muziek, een persoonlijke herinnering, een opkomende vraag. Het centrale onderwerp zou van alles kunnen zijn: een nieuw onderwerp als geluid bij natuurkunde, of het weer bij aardrijkskunde, of een persoon of gebeurtenis bij geschiedenis of een boek dat gelezen moet worden bij Nederlands of een taal. Het kan ook de basis voor het verslag zijn van een onderzoek bij exacte vakken door alle gegevens die tijdens de uitvoering van een experiment worden verzameld, of dit nu bronnen of getallen of foto’s zijn te verzamelen. Het gemak waarmee door leerlingen in een groep aan dezelfde mural kan worden gewerkt vormt een prachtige stimulans tot samenwerken en samen leren.

Wanneer er in de klas een interactief digibord aanwezig is, of zelfs alleen een beamer, kan Mural.ly gebruikt worden om met een gehele klas notities te maken, deze te delen en er later in de klas of daarbuiten individueel of in groepjes toevoegingen aan te doen. Een uitgebreidere invulling hiervan zou dan uiteindelijke kunnen leiden door een door de leerlingen zelf gemaakt ‘boek’ met alle relevantie informatie geordend op een door henzelf besloten wijze en op een manier die voor hen werkt.

Er bestaan inmiddels een aantal verschillende online prikborden waar je op verschillende wijzen informatie kan verzamelen en delen met anderen. Zo heb ik hier eerder geschreven over Wallwisher (nu Padlet genoemd), Linoit en Popplet, maar er zijn er nog wel wat meer. Ze zijn vergelijkbaar maar hebben ieder zo hun eigen specifieke mogelijkheden en uiterlijk. Mural.ly is een prachtige nieuwe toevoeging op het online prikbord gebied en op zijn minst een bezoekje aan de website en het bekijken van de ‘Drag and Drop‘ video waard.

Bron: iLearn Technology

5 Responses to Visueel samenwerken

  1. […] Mural.ly gebruikt als slogan 'Google Docs for visual people' en die slogan trok niet alleen mijn aandacht, hij blijkt ook heel goed te kloppen. De wijze waarop Mural.ly is opgezet, en dan vooral de…  […]

  2. Alejandine schreef:

    Goedemiddag,

    Ik kon je naam niet zo snel vinden op site, mijn excuses. Ik ben een contactouder van een basisschool en stuurt regelmatig mailtjes naar de ouders. Ik ben op zoek naar een systeem waarbij ik deze mailtjes kan opslaan, waar alleen de ouders toegang hebben en deze weer terug kunnen vinden. Dit omdat men soms of te snel dingen weggooit of niet goed lezen etc.,. Je zou de mailtjes dus voor 1 schooljaar op een prikbord moeten kunnen opslaan. Daarna kunnen ze weer weg. Heb je ervaring met zoiets?
    Omdat op de website van de school nog geen aparte klassepagina bestaat, is mijn volgende vraag of er een tool is via internet waarmee je zoiets kunt creeeren zonder dat iedereen een facebook account moet gaan openen of iets dergelijks. Ik heb gehoord over het google account, heb je daar ervaring mee of iets soortgelijks? Ik hoor het graag, alvast dank.

    • Frans Droog schreef:

      Beste Alejandine,
      Wat je zou kunnen doen is de emails wanneer je ze verzendt direct ook verzamelen op een digitaal prikbord zoals padlet.
      Hierop ontstaat dan de verzameling emails die via één link zijn terug te vinden. Die link kun je standaard in elke mail opnemen.
      De ouders hoeven dan nergens een account voor aan te maken.
      Met vriendelijke groet,
      Frans

  3. […] Mural.ly gebruikt als slogan 'Google Docs for visual people' en die slogan trok niet alleen mijn aandacht, hij blijkt ook heel goed te kloppen. De wijze waarop Mural.ly is opgezet, en dan vooral de…  […]

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.