Lesgeven zonder woorden? Het kan!

Zonder woorden van Gogh dyn009_original_226_300_pjpeg_2528529_151950f081a64915984ccf11bff55b02Tekst vormt voor veel leerlingen, om allerlei verschillende redenen en met verschillende oorzaken, vaak een barrière om te leren. Als leren dus zonder woorden zou kunnen zou dit veel leerlingen helpen.

Ik zag vandaag onderstaande TEDx video. Matthew Peterson vertelt hierin op een zeer persoonlijke en overtuigende wijze over lesgeven zonder woorden. Matthew is zelf dyslectisch en leerde pas lezen in groep vijf. In zijn lezing haalt hij een quote aan van Albert Einstein, die ook dyslectisch was, en die voor hem een grote bron van inspiratie vormde:

“The words or the language as they are written or spoken don’t play any rol in my mechanism of thought”

Matthew vertelt in de video niet alleen over lesgeven zonder woorden over eenvoudige onderwerpen maar ook over ingewikkeldere zaken zoals tweedegraads vergelijkingen. Hij beschrijft interactieve software die informatieve feedback geeft zonder tekst en laat overtuigende voorbeelden zien.  De software werkt ook in de praktijk en laat zien dat leren zonder woorden mogelijk is. Het software programma is getest in honderden scholen in verschillende staten van de Verenigde Staten en het zorgde voor een drie maal zo snelle groei van de vaardigheden bij het vak wiskunde.

In de video gaat het vooral over rekenen en over wiskunde en exacte vakken, maar het principe zou ook voor andere andere vakken kunnen worden gebruikt. Ik denk dat daarmee voor een grote groep leerlingen mooi onderwijs gemaakt kan worden. Ik wil daarom graag deze video en de gedachte erachter delen. Ik hoop mensen hiermee te kunnen inspireren op vergelijkbare wijze te gaan denken over lesgeven, om zo onderwijs ook anders dan alleen zwaar leunend op geschreven tekst vorm te kunnen gaan geven.

Ik ben op deze video geattendeerd door een oproep van Patrick Vaanhold op het prikbord van The Crowd. Hij is op zoek naar mensen die met hem van gedachten willen wisselen over hoe het basisidee van lesgeven zonder woorden ook bij andere vakken zou zijn in te zetten. Je kunt je daar bij hem melden.

1 Responses to Lesgeven zonder woorden? Het kan!

  1. […] Tekst vormt voor veel leerlingen, om allerlei verschillende redenen en met verschillende oorzaken, vaak een barrière om te leren. Als leren dus zonder woorden zou kunnen zou dit veel leerlingen hel…  […]

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.